неділя, 28 квітня 2024 г.

ГО “Вільні та Вірні”: Міжнародні експерти сформують План дій з адаптації досвіду США до реалій ветеранської політики в Україні

ГО “Вільні та Вірні”: Міжнародні експерти сформують План дій з адаптації досвіду США до реалій ветеранської політики в Україні

З метою підвищення ефективності державної підтримки ветеранів війни та їхніх сімей, громадські організації запустили міжнародну комунікаційну платформу, яка сприятиме обміну досвідом та координації дій між Україною та США. Ініціаторами проекту стали ГО “Вільні та Вірні” в партнерстві з ГО “US-Ukrainian Activists” (США) Інститутом демократії та розвитку “Політа”, а також  ГО “Біла стрічка Україна”.

Про це KВ стало відомо з пресрелізу Інституту Демократії та Розвитку “PolitA”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що 29 лютого у Києві та Вашингтоні відбулась конференція “Дієва ветеранська політика в Україні: міжнародний досвід та план дій”, в якій взяли участь українські, американські та європейські експерти у справах ветеранів, представники влади, політики, військові, ветерани війни та громадськість. У рамках конференції було створено робочу групу, яка розробить План дій з адаптації досвіду США до українських реалій та підготовить Аналітичний звіт для Конгресу США. Ці документи обговорять на черговій конференції, яка відбудеться у квітні в Вашингтоні, після чого представлять також стейкхолдерам США та України.

Вітай Герсак, військовий та голова ГО “Вільні та вірні” розповів, що ідея глибшого вивчення та залучення міжнародного досвіду до формування і реалізації дієвої ветеранської політики в Україні виникла через усвідомлення ветеранською спільною потужного виклику, який стоїть перед українською державою і суспільством в питаннях адаптації та реінтеграції військових у цивільне життя.

“Нам є чого повчитись у наших міжнародних партнерів, особливо, коли йдеться про засадничі принципи ветеранської політики та практику, щоб Україна стала країною, дійсно дружньою до ветеранів.  Сподіваюсь, що результати роботи нашої міжнародної комунікаційної платформи стануть важливим етапом на цьому шляху та дозволять Україні створити ефективну систему соціального захисту, медичної допомоги, психологічної підтримки та економічної активності ветеранів та їхніх сімей”, — наголосив він.

Учасники конференції обмінялись думками та досвідом в питаннях реалізації стратегій медичної підтримки ветеранів війни, їхньої психологічної реабілітації, а також розв’язання соціально-економічних проблем сімей ветеранів.

Активну участь взяли керівники Міністерства у справах ветеранів США та Міністерства у справах ветеранів України. 

Заступниця міністра Мінветеранів Оксана Сивак у виступі окреслила проблеми, над якими працює міністерство з тим, щоб зробити турботу про ветеранів дієвою:

„Ветерані — це наш найцінніший капітал. Міністерство працює над новим законом, який визначить категорії ветеранів. Вважаємо, що ветеранів варто розділити по періодах. Це дозволить соціальні пільги залишити для людей старшого віку, а для ветеранів українсько-російської війни забезпечити переш за все необхідні можливості їхнього переходу до мирного життя”, – розповіла вона. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Відомі американські експерти, зокрема Бонні Керролл, президент TAPS, Андре Холліс, керівник Tiger International Advisors, і Натан Вайт-Вілсон, керівник Gallant Knights Private Security Services, а також фізичний терапевт Метьє Бобен у своїх виступах надали корисні рекомендації та поділились досвідом роботи з українською стороною. 

Принс Тейлор, представник Міністерства у справах ветеранів  США, у виступі розповів про те з якими категоріями ветеранів американські фахівці працюють в рамках урядових програм:  

„Кожна країна дбає про своїх ветеранів. Наше завдання захистити їхні права і створити для них гідні умови повернення до цивільного життя, щоб ветерани не опинились виключеними з нього та не відчували себе самотніми чи покинутими. Сьогодні у США  задля цього програмами підтримки охоплені ветерани, які живуть у віддалених районах, жінки-ветерани, а також ветерани, які обмежені у своїх діях через травми”. 

Загалом на конференції виступили 55 учасника із семи країн, в тому числі: Надія Копаніца, директор “White Ribbon Ukraine”, яка запропонувала програму “Народний психолог” як базову інституційну підготовку населення,  Девід Боніор, американський політик, колишній член Палати представників США,  Нейтан Колвін, відомий науковий співробітник з питань державної політики та викладач коледжу Вільяма та Мері, кандидат наук з міжнародних досліджень, колишній військовослужбовець, який переймав досвід у ветеранів бойових дій в Україні після російського вторгнення 2014 року, Андреас Нордстранд, військовий психолог і старший науковий співробітник Інституту військової психіатрії Збройних сил Норвегії,  Брукс Ньюмарк, колишній міністр у справах громадянського суспільства, екс-депутат парламенту Великої Британії,  Керрі Елк, доктор філософії, психотерапевт, консультант, засновник Інституту психологічного здоров’я та ефективності,  Джон Вагнер, колишній військовослужбовець, колишній головний заступник помічника держсекретаря у справах ветеранів, Джордж Чувінг, виконавчий директор Американсько-українського ветеранського мосту, колишній військовослужбовець.


Катерина Одарченко, керівниця Інституту демократії та розвитку “Політа”, підсумовуючи роботу конференції, наголосила, що міжнародна співпраця в сфері ветеранської політики має велике значення для обміну кращими практиками, виявлення проблем та пошуку спільних рішень. Вона також висловила подяку усім партнерам та учасникам проекту за їхній внесок та зацікавленість у покращенні життя ветеранів в Україні.

Фото: організаторів

КиївВлада

Олексій Вєтров

Теги: новини україни, війна, рф, проект, сша, громадські організації, координація дій, міжнародна комунікаційна платформа, обмін досвідом, ініціатор, ГО “Вільні та Вірні”, “US-Ukrainian Activists, Інститут демократії та розвитку “Політа”, ГО “Біла стрічка Україна”

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій