четвер, 2 травня 2024 г.

ГО Sports context починає дерадянізацію системи спорту України

ГО Sports context починає дерадянізацію системи спорту України

Завтра, 31 травня о 11:00, у студії IDEALIST MEDIA  (Київ, Столичне шосе, 103, другий поверх ТРЦ “Атмосфера”) відбудеться презентація концепції законодавчих змін, що спрямовані на демонтаж тих норм і практик у системі управління спортом в Україні, які сформувались під час радянських часів і зараз унеможливлюють реформування цієї сфери відповідно міжнародних принципів.

Про це KВ повідомили організатори події.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Концепцію представлятимуть:

● Олександр Ларін – експерт у сфері організації та управління спортом, співзасновник ГО Sports context, генеральний секретар Федерації баскетболу Україні (2010-2015), заступник міністра спорту України (2010 р.);

● Сергій Левчук – президент Федерації карате (2014-2019), член правління Європейської федерації карате, співзасновник ГО Sports context;

● Жан Беленюк – народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань молоді та спорту, олімпійський чемпіон;

● Тарас Самборський – юрист, керуючий партнер юридичної компанії "Міжнародна консалтингова група".

Експерт у сфері організації та управління спортом, засновник ГО Sports context Олександр Ларін зазначив, що дерадянізація системи спорту полягає в усуненні сформованих у часи СРСР організаційних, ідеологічних та системоутворюючих чинників, які досі визначають діяльність спортивної сфери в Україні. Це проявляється в жорсткій централізації управління з боку Мінспорту, формалізмі, і фінансовій та організаційній залежності спортивних федерацій від свавілля чиновників.

“Будь-які окремі новації, на кшталт стимулів для клубної системи тощо, є апріорі нежиттєздатними в рамках радянської моделі. Тому в першу чергу необхідно усунути чинники, що суперечать сучасним міжнародно визнаним засадам діяльності спорту. Мета діяльності громадської організації Sports context – захист спортсменів від свавілля чиновників і створення умов для розвитку спорту відповідно головного принципу Олімпійської хартії – автономії спорту. В рамках цієї мети ми напрацювали концепцію законодавчих змін. Сьогодні ми прагнемо донести спортивній спільноті суть цих змін та діапазон можливостей, які відкриє дерадянізація системи спорту для кожної федерації, тренера, спортсмена”, – заявив Олександр Ларін.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Співзасновник ГО Sports context Сергій Левчук акцентував, що доказом збереження радянських норм і практик в управлінні спортивною сферою стало ухвалення й застосування РФ спеціального закону про розвиток фізкультури й спорту на окупованих українських територіях.

“Окуповані території долучили до російської системи спорту, змінивши лише вивіски і юрисдикцію органів управління, і більше жодних організаційних змін не знадобилося. Це ще одне підтвердження, що система спорту України досі працює за тими ж радянськими лекалами, як і в країни-окупанта”, – констатує співзасновник ГО Sports context.

Юрист Тарас Самборський детально зупинився на реалізації концепції дерадянізації спорту у площині конкретних законодавчих змін. “Важливо, що презентується не законопроєкт, а цілісна концепція. Необхідне підґрунтя для її впровадження вже створено. Щоб концепція була імплементована, потрібні мінімальні законодавчі коригуванн”, – зазначив юрист.

Одну із засадничих частин концепції презентуватиме народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань молоді та спорту Жан Беленюк. Це система державних грантів на підтримку спорту, впровадження якої стане першим кроком для більшої автономії спортивних федерацій.

“Сьогодні чиновники тримають спортивні федерації на короткому повідку. Будь-які кроки, як от визначення складу команди на змагання, участь спортсменів у зборах і змаганнях – всі ці деталі треба узгоджувати в Міністерстві, і без його наказу неможливо здійснити жодного кроку. Прізвище тренера визначають не результати його вихованців, а чи подобається він чиновникам у Міністерстві. Перехід на систему державних грантів позбавить спорт цієї опіки, яка заважає розвиватись. Спортивні федерації матимуть справу виключно з державним казначейством, яке контролюватиме, щоб гроші витрачалися відповідно нормативів”, – пояснив Жан Беленюк.

Акредитація журналістів на захід та додаткова інформація – за електронною поштою [email protected], тел.(050) 858-21-61 (координатор – Тетяна Єщенко).

Фото: "Дебет-Кредит"

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, жан беленюк, олександр ларін, тарас самборський, дерадянізація спорту, го sports context, новини спорту, сергй левчук, idealist media

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій