понеділок, 17 червня 2024 г.

Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію про порушення прав людини в Криму

Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію про порушення прав людини в Криму

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію “Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна” з урахуванням умов, що склалися з початком широкомасштабного російського вторгнення.

Про це KВ стало відомо з матеріалу видання “Укрінформ” з посиланням на засідання Генеральної Асамблеї ООН, яке пройшло в Нью-Йорку. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що резолюцію підтримали 82 країни, “проти” -14, “утрималися” – 80. Проти голосували Білорусь, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Казахстан, Малі, Нікарагуа, росія, Судан, Сирія, Зімбабве.


Крім положень, які містилися в резолюціях за попередні роки щодо прав людини на півострові, нинішній документ засуджує використання росією Криму з метою агресії проти України та для підтримки спроби незаконної анексії Херсонської та Запорізької областей.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Генасамблея засуджує “розпалювання ненависті до України та українців, а також поширення дезінформації, що виправдовує агресію російської федерації проти України, у тому числі через систему освіти”, – повідомляє видання. 

Крім низки документів, на які спирається резолюція, вона посилається на постанову Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022 “Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. (Україна проти російської федерації)”.

Генасамблея рішуче засуджує “нову безпрецедентну хвилю довільних затримань у Криму, насильницькі переміщення в Крим і з Криму”, насильницькі зникнення, а також “так звані процедури фільтрації, зокрема щодо переміщених осіб”.

У документі зазначається, що тимчасова окупація Криму стала основою для серйозної кризи в галузі прав людини на інших територіях України, що перебувають під тимчасовим військовим контролем російської федерації.

Резолюція “вимагає, щоб рф негайно припинила свою агресію проти України та беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Документ акцентує на дискримінаційній практиці російської окупаційної влади, свавільних затриманнях і арештах, тортурах, сексуальному насильстві, примусу затриманих осіб до “співпраці” тощо.

Крім іншого, резолюція вимагає від росії негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, вироки щодо кримських татар та їхніх лідерів і негайно звільнити затриманих, включаючи лідерів Меджлісу.

Також Генасамблея вимагає припинити насильницьку депортацію українських дітей у росію і вжити необхідних заходів щодо безпечного повернення і возз'єднання з родинами.

Відповідно до документа, росія має припинити політику насильницької зміни демографічного, зокрема й етнічного, складу населення і вжити заходів, спрямованих на обмеження вільної міграції громадян рф до окупованого Криму.

Видання зазначає, що резолюція Генасамблеї ООН №Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна№ ухвалюється щорічно, починаючи з 2016 року і щоразу містить нові положення та формулювання.

Варто зазначити, що в українському МЗС прокоментували прийняту резолюцію. 

"Особливо ми вітаємо рішення Генеральної Асамблеї включити до її порядку денного пункту №Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” до повного відновлення територіальної цілісності України. Ми вдячні за міжнародну консолідовану підтримку нашої держави у відстоюванні своєї територіальної цілісності і суверенітету, прав і основоположних свобод. Винні у вчиненні грубих порушень прав людини та скоєнні воєнних злочинів будуть притягнуті до відповідальності” – прокоментували в МЗС. 

Нагадаємо, Польський Сейм ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Також в резолюції вказується, що росія систематично порушує права людини, міжнародне право та Статут Організації Об'єднаних Націй, а також низку інших зобов'язань, нападає на території інших країн. Крім того, в резолюції вказується, що росія несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс МН17) у липні 2014 року та за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську в квітні 2010 року. 

Читайте: Сейм Польщі визнав росію спонсором тероризму 

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, війна, війна росії проти україни, крим, міністерство закордонних справ, резолюція, генеральна асамблея оон

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.