п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Фінансову компанію, що працювала з Микитасем, зобов’язали повернути 3,7 млрд грн вкладників “Укрбуду”

Фінансову компанію, що працювала з Микитасем, зобов’язали повернути 3,7 млрд грн вкладників “Укрбуду”

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зобов'язала ТОВ “ФК “Житло-Капітал” повернути на рахунки в українських банках понад 3,7 млрд гривень. Регулятор встановив, що ця компанія порушила вимоги законодавства, розмістивши кошти, що призначалися для будівництва об'єктів корпорації “Укрбуд”, не на рахунках у банківських установах, а на рахунках ТОВ “Каса народної допомоги”. Остання компанія пов'язана з одіозним Максимом Микитасем – власником вищезгаданої корпорації та екснардепом, який наразі перебуває під слідством в рамках декількох кримінальних проваджень.

Як стало відомо KВ, ТОВ “Фінансова компанія (ФК) “Житло-Капітал” має повернути на рахунки в українських банках понад 3,7 млрд гривень.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Відповідне зобов'язання на цю компанію було покладено розпорядженням НКЦПФР №49-ДУМ від 14 квітня 2023 року.

У документі вказано, що ТОВ “ФК “Житло-Капітал”, яка є управителем фондів фінансування будівництва об'єктів корпорації “Укрбуд”, передала кошти свого оперативного резерву на вказану вище суму до ТОВ “Каса народної допомоги”, яка є небанківською установою. У НКЦПФР вказали, що такі дії компанії суперечать діючому законодавству України, згідно з яким “компанії, що займаються професійною діяльністю з управління майном для фінансування об'єктів будівництва або здійснення операцій з нерухомістю, мають зберігати кошти оперативного резерву, сформованого за рахунок залучених в управління коштів”, виключно на банківських рахунках.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За інформацією ЗМІ, ТОВ "Каса народної допомоги"  пов’язане з Максимом Микитасем – ексголовою державної корпорації “Укрбуд”, власниомк майже однойменної приватної корпорації “Укрбуд Девелопмент, народного депутата минулого VIII скликання від округу №206 в Чернігівській області. Серед іншого, у 2016 році дана компанія кредитувала покупку житла в "Укрбуду", що прямо рекламувалося корпорацією на власному сайті.

Нагадаємо також, Максим Микитась є фігурантом низки скандалів. Наприклад, у 2019 році українські медіа писали, що після “потрапляння в політику” 1,5 млрд гривень з коштів корпорації “Укрбуд” було витрачено на придбання різних активів – “спроби купівлі “Промінвестбанку”, придбання "Теплоенерго", баз відпочинку, непрофільних збиткових бізнесів" тощо. 

Також Максим Микитась є обвинуваченим у справі щодо можливого заволодіння квартирами для Національної гвардії України на суму понад 81 млн грн. Згодом, у 2020 році, правоохоронці також повідомили йому про підозру у викраденні людини та вимаганні. А наприкінці 2022 року Максима Микитася було затримано під час спроби підкупити мера Дніпра Бориса Філатова за 22 мільйони євро. За попередніми даними слідства, експарламентар та бізнесмен пропонував цю неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом.

Вищезгадане ТОВ “ФК “Житло-Капітал” також не вперше згадується в історіях щодо “зникнення коштів”. У 2020 році ця компанія вже відкликала свідоцтва про участь у фонді фінансування будівництва житлового комплексу (ЖК) "Genesis" (тоді будувався під прапорами “Укрбуду”), таким чином фактично залишаючи людей і без грошей, і без майбутнього житла.

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, укрбуд, будівництво, тов, максим микитась, нерухомість, укрбуд девелопмент, нкцпфр, фк житло-капітал, тов фк житло-капітал, каса народної допомоги, тов фінансова компанія житло-капітал, фінансова компанія житло-капітал, тов каса народної допомоги

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій