четвер, 4 липня 2024 г.

Федерація автопромисловців упевнена, що ініціативи Уряду боляче вдарять по кишені споживача

Урядом було ініційовано, а Верховною Радою прийняте рішення про підвищення акцизів на автомобілі, кузови та відміну утилізаційного збору, також лунає інформація щодо зменшення спеціальних мит.

Введення спеціальних мит на автомобілі було спробою захисту не тільки внутрішнього виробництва, падіння обсягів якого в 2009-2013 рр. обумовлене сукупною дією двох факторів – збільшенням імпорту після зниження ввізного мита з 25% до 10% та падінням попиту внаслідок фінансової кризи, при цьому частка продукції вітчизняних виробників на українському авторинку досягала 60% і 40% припадало на імпорт, за результатами 2013 року вітчизняна продукція займала тільки 26 % , а імпорт - 74%. Кількість працюючих в автопромі в Україні скоротилося від 36,3 тис. чол. у 2008 році до 19,4 тис. в даний час. Тобто близько 17 тисяч працівників втратили свої робочі місця за 5 років.

Пройшло менше року з моменту введення спеціальних захисних заходів, змінилось багато. Підприємства виробники почали працювати у зовсім нових умовах промислового виробництва взявши на себе зобов’язання не тільки із створення/модернізації виробничих потужностей, а й щодо підвищення рівня локалізації продукції до 50% протягом наступних років.

Підприємствами власним коштом було створено мережі з утилізація транспортних засобів, що за відсутності системного державного підходу та розробки системи стимулювання здачі авто на утилізацію так і не були завантажені, нагадують у ФРА.

Не дивлячись на складну ситуацію на автомобільному ринку, падіння продажів як вироблених в України, так і імпортних автомобілів, Уряд змінами до Податкового кодексу продовжує дестабілізувати і до того вкрай напружену ситуацію.

Мета нашого Уряду, скоріше за все, носить наповнення бюджету будь-якою ціною, упевнені у Федерації автопромисловців, які проаналізували наслідки прийнятих

1.    Відміна спеціального мита на автомобілі. Виключно популістське рішення. За аналогією минулих років (в 2008 році мито знизилось з 25 до 10%) зниження мит не призведе до зниження цін для кінцевого споживача, єдине до чого воно призведе – це до зростання прибутків імпортерів, збільшення і до того високої частки імпортних авто, диспропорцій торгівельного балансу, у від’ємному сальдо якого імпорт авто займає третє почесне місце та до скорочення кількості робочих місць у галузі. Потенційно робочі місця можуть втратити близько 17 тисяч працівників галузі без врахування суміжних галузей.

2.    Відміна утилізаційного збору. Знов-таки не призведе до зменшення вартості авто для кінцевого споживача, але шанс на створення системи утилізації, який хоч і досить незграбно, але був започаткований в минулому році буде втрачено, а інвестиції в мережу утилізації, що були здійснені підприємствами та можливість розвитку ринку переробки вторинної сировини буде зведено до нуля. Україна і надалі буде впевнено та систематично перетворюватись на світове звалище старих авто натомість впроваджувати європейські екологічні стандарти.

3.    Підвищення вдвічі акцизу на готові автомобілі. Вдарить як по виробникам, так і по імпортерах однаково, але в будь-якому разі вдарить по споживачу та негативно вплине на можливість купівлі споживачем нового автомобіля, через підвищення його ціни,  відтак призведе до ще більш стрімкого падіння продажів на ринку. Слід також зазначити, що ввізне мито на нові легкові автомобілі з двигунами від 1000 до 2200 см3 складає 10%, а ввізне мито на нові легкові автомобілі з двигуном більше 3000 см3 – 5%, відтак виникає диспропорція в податковому навантаженні,що може були нівельовано за рахунок підвищення акцизів на більш ємні за об’ємом двигуна автомобілі, які де-факто є предметом розкоші. Натомість запропоноване Урядом двократне підвищення акцизів на усі автомобілі ще більше поглиблює дану диспропорцію та призводить до нелогічного росту податкового навантаження на бюджетні авто з паралельним у порівнянні більш низьким навантаженням на дорогі автомобілі представницького класу, що апріорі характеризуються значно меншою ціновою еластичністю попиту.

4.    Підвищення вдвічі акцизу на кузови для промислового складання.  Крім загального інвестиційного клімату , який формується на основі не тільки політики підтримки певної галузі , але і в першу чергу стабільності і гарантії незмінності регуляторного середовища, дані зміни можуть негативно вплинути на вже існуючі заявлені проекти спільного виробництва автомобілів на українських заводах. Більшість з них розраховувалися на передумовах поточного рівня акцизу на кузови. У тому числі рішення приймалися виходячи з потенційної вигоди локалізації виробництва порівняно з імпортом. Варто відмітити, що в 2013 році чотирма підприємствам галузі були укладені програми створення та/або модернізації виробничих потужностей та робочих місць з Міністерством промислової політики України. Дані програми передбачають перехід до повномасштабного виробництва та підвищення рівня локалізації продукції більше 50%, дані зобов’язання  що потребують значних інвестицій почали виконуватись підприємствами в минулому році.  Відтак, зміна економічних складових  унеможливить та зробить невигідним виконання умов програм та зумовить перехід на імпорт та закриття виробничих потужностей. Даний негативний сигнал непослідовності та нестабільності українського законодавства для іноземного інвестора (світових автовиробників) стане остаточною крапкою у розвитку та існуванні автомобільної галузі нашої країни.

Федерація роботодавців автопрому вкрай стурбовано відсутністю підходів нового Уряду до політики національних пріоритетів, несистемними заявами та діями, що спричинять негативні тенденції на ринку, одиничними непов’язаними між собою рішеннями, що не несуть в собі жодної конструктивної мети окрім популістичних заяв та наповнення державного бюджету за рахунок пересічних громадян і підприємств реального сектору економіки.

Прийняття змін до Податкового кодексу, рішень щодо відміни, скасування, зниження або підвищення мит та податків приймається за зачиненими перед бізнесом та громадськістю дверима, без належних консультацій та обговорень, влада ще більше віддаляється від бізнесу і суспільства провокуючи тим самим соціальні хвилювання та обурення бізнес та громадської спільноти, звівши тим самим нанівець кредит наданої їй суспільством довіри.

Федерація роботодавців автомобільної галузі України закликає представників Уряду до прийняття виважених рішень, що ґрунтуватимуться не на хвилинному бажанні наповнення бюджету або передвиборчих обіцянок, а на системній програмі розвитку галузей економіки країни, координуючи в обов’язковому порядку свої кроки із бізнес спільнотою.

Теги: подорожание, налог, правительство, инициатива, акциз, работодатель, автомобилист

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій