п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Ексдиректора аеропорту “Бориспіль” Дихне засуджено за зловживання з орендою держмайна

Ексдиректора аеропорту “Бориспіль” Дихне засуджено за зловживання з орендою держмайна

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила вирок та визнала винуватими у зловживанні службовим становищем з тяжкими наслідками колишнього в.о. генерального директора та начальницю однієї зі служб державного підприємства (ДП) “Міжнародний аеропорт “Бориспіль”. Обвинувачення стосувалося зловживань при передачі в оренду державного майна за заниженою вартістю. Ухвала ВАКС ще може бути оскаржена в апеляції. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення ВАКС.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Екгендиректора визнали винуватим за ч. 2 ст. 364 КК України та призначили йому покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки.

Колишню начальницю однієї зі служб визнали винуватою за ч.5 ст.27, ч. 2 ст. 364 КК України та призначили їй покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки”, – сказано в релізі ВАКС.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В релізі Антикорупційного суду не вказується ім’я фігуранта, але судячи з епізодів і попередніх повідомлень ЗМІ йдеться про Євгена Дихне (на фото), який керував держпідприємством у час, коли, за версією слідства, були допущені порушення. 

Повідомляється, що “обвинувачення стосувалося порушення встановленого законом та Статутом порядку передачі в оренду державного майна шляхом укладення попередніх договорів оренди з метою уникнення конкурсних процедур за участі Фонду держмайна України та за заниженими орендними платежами, що спричинило тяжкі наслідки в розмірі 15 709 655 грн”.

Антикорсуд також ухвалив рішення стягнути солідарно із обох обвинувачених на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях матеріальну шкоду у розмірі 10 млн 996 тис. 758 гривень.

Читайте: Евгению Дыхне вручен обвинительный акт в деле о злоупотреблении служебным положением на посту директора аэропорта “Борисполь” 

Справу щодо ексочільника аеропорту "Бориспіль" Євгена Дихне та начальника служби орендних відносин було направлено до суду влітку 2021 року. 

Тоді повідомлялося, що, за версією слідства (його вели Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура), службові особи ДП "МА "Бориспіль" у 2016-2017 роках на підставі укладених договорів попередньої оренди неправомірно передавали приміщення приватним підприємствам поза конкурсом за заниженою вартістю. Тоді як за законом подібні дії має вчиняти лише Фонд державного майна за відповідною конкурсною процедурою та з погодження Міністерства інфраструктури як уповноваженого органу управління.

Захисники Дихне заперечували звинувачення та зазначали, що чоловік підписував попередні договори оренди, завдяки яким "орендарі мали змогу користуватись приміщенням та надавати послуги пасажирам аеропорту, поки Фонд державного майна зволікав зі своїми процедурами". За їх інформацією, таку процедуру використовували в аеропорту з 2012 року, а жоден з договорів суд не визнав недійсним.

Євген Дихне у 2017-2019 роках був першим заступником директора Міжнародного аеропорту “Бориспіль”, у 2014-2017 рр. – директором цього ДП. З вересня 2019 р. – президент авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (МАУ). 2022 року на посаду президента МАУ призначено Кирила Звонарьова, відповідна зміна відбулася після закінчення контракту Дихне.

Читайте: Новим президентом МАУ став Кирило Звонарьов

Фото: “Економічна правда”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, вакс, мау, аеропорт бориспіль, державне підприємство, євген дихне

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій