неділя, 28 квітня 2024 г.

Двох суддів з Київщини позбавили мантій

Двох суддів з Київщини позбавили мантій

Вища рада правосуддя (ВРП) нарешті здійснила очищення судової гілки влади Київщини від суддів, які порочать звання судді та підривають авторитет до судової влади. Так, ВРП через п’ять років таки відсторонила від здійснення правосуддя суддю Києво-Святошинського районного суду Київської області Дмитра Усатова, який здійснив ДТП у стані алкогольного сп’яніння ще у 2018 році. Тимчасо, але таки відсторонили з посади і суддю Північного апеляційного господарського суду Володимира Куксова, який у 2022 році виправдовував російську агресію проти України та підбурював до колаборацій.

Про звільнення Дмитра Усатова KВ дізналася із рішення № 9/0/15-24 Вищої Ради Правосуддя (ВРП) від 9 січня 2024 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Вирішила звільнити Усатова Дмитра Дмитровича з посади судді Києво-Святошинського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України”, – йдеться у рішенні.

Згідно із п. 3 ч. 6 статті 126 Конституції України, підставою для звільнення Усатова стало вчинення істотного дисциплінарного проступку.

“Суддя допустив грубе нехтуванням обов’язками, у тому числі щодо дотримання правил суддівської етики, підтримання високих стандартів поведінки у будь-якій діяльності з метою укріплення суспільної довіри до суду”, – зауважили в повідомленні ВРП. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зокрема, подання про звільнення Усатова ВРП одержала ще у листопаді 2023 року і мали розглянути 19 грудня. Проте розгляд цього питання відтягувався, зокрема, і через клопотання представника судді про перенесення засідань. в тому числі і через хворобу Усатова. 

Та загалом питання звільнення судді з посади піднімалося ще два роки тому, Так, Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 21 липня 2021 року, відкрила дисциплінарну справу стосовно судді Усатова на підставі дисциплінарної скарги датованої ще 2020 роком.

Перша Дисциплінарна палата ухвалила рішення № 1623/1дп/15-21 про притягнення Усатова до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення – звільнення з посади. Після чого, згідно законодавства, питання його звільнення і розглянула ВРП. 

Цікаво, що у рішенні № 1623/1дп/15-21 основною причиною для його звільнення назвали допущення суддею “поведінки, що порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя, а саме – керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило дорожньо-транспортну пригоду”.

Так, ця подія трапилася ще взимку 2018 року. Тоді поблизу Києва суддя Усатов, керуючи автомобілем Ford Mustang по трасі "Київ-Чоп", зіткнувся з Renault Duster, що рухався в напрямку села Білогородка, водій якого в результаті одержав значні тілесні ушкодження. За інформацією поліції, у судді тоді виявили 1,52 проміле алкоголю в крові. Тоді Рада суддів України заявила, що подібні дії судді підривають довіру до правосуддя. 

Як роз’яснюється у рішенні, було відкрито кримінальну справу щодо скоєного ДТП суддею, яку з рештою, всіляко затягували і закрили за строками давності. Проте це не стало причиною, аби не звільняти суддю за скоєння подібного злочину.

Цікаво, що закрив за відсутністю складу адмінправопорушення її саме суддя Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир, якого ВРП також відсторонила від здійснення правосуддя через смертельне ДТП. Тандир на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Нацгвардії.

Дмитро Усатов на посаду судді Києво-Святошинського районного суду Київської області був призначений Указом Президента України ще у жовтні 2005 року, а Постановою ВРУ від жовтня 2010 року, був обраний на посаду судді цього суду безстроково.

Крім того, 9 січня Вища рада правосуддя також тимчасово відсторонила від виконання обов’язків суддю Північного апеляційного господарського суду Володимира Куксова. Північний апеляційний господарський суд переглядає в апеляційному порядку судові рішення місцевих господарських судів, які знаходяться у межах апеляційного округу, що включає також Київську область та Київ.

“Суддя підозрюється у виправдовуванні збройної агресії рф проти України, визнанні правомірною тимчасової окупації частини території України та підбурюванні до колабораційної діяльності, зокрема, щодо добровільного зайнятті посад у незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території”, – заявила ВРП. 

Так, ще у 2022 році Куксова притягнули до кримінальної відповідальності за підтримку воєнних злочинів рф, судовий процес тривав в Івано-Франківському міському суді. Наразі щодо Куксова обраний запобіжний захід у вигляді застави та заборонено покидати межі Київщини.

Зокрема, в Ухвалі суду зауважили, що встановити проросійські настрої судді вдалося завдяки оприлюдненим СБУ записам телефонних дзвінків. У цих розмовах Куксов “визнавав правомірною тимчасову окупацію російською федерацією частини території України”, а також був проти звільнення окупованих територій. Також схвалював він і плани рф утворити на окупованій території Запорізької області “Кримсько-Херсонський” окупаційний округ тощо. 

Нагадаємо, 25 травня 2023 року голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир, перебуваючи за кермом автомобіля, здійснив наїзд на військовослужбовця Національної гвардії України. У результаті ДТП нацгвардієць загинув на місці. 

Читайте:  Голова Макарівського райсуду Тандир на смерть збив бійця Нацгвардії на блокпосту у столиці 

За даними слідства, під час ДТП суддя перебував у стані алкогольного сп’яніння, але відмовився від проведення огляду на стан сп’яніння. Тандир посилався начебто на “проблеми зі здоров'ям”.

Читайте: Резонансна ДТП з суддею: Тандир відмовився проходити огляд на алкоголь, у загиблого нацгвардійця двоє дітей та батько на фронті

Як інформувала KВ, рішенням суду аналізи у підозрюваного взяли примусово. Висновками судових експертиз було підтверджено вміст алкоголю у наданих зразках. Стан сп’яніння підтверджено також висновками інших експертиз. 28 травня Тандира взяли під варту без права застави.

Читайте: Суддя Тандир на момент ДТП перебував у стані алкогольного сп’янінні – висновок експертизи

На початку серпня ДБР завершило розслідування у справі судді Тандира. 18 серпня Печерський районний суд Києва продовжив термін дії запобіжного заходу судді, його залишили під вартою без застави до 9 вересня 2023 року. 

Читайте: Справу судді Тандира, який на смерть збив військовослужбовця на столичному блокпосту, передано до суду

27 жовтня 2023 року Святошинський районний суд Києва ухвалив залишити під вартою на 48 діб, до 25 грудня, суддю Олексія Тандира, який на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Нацгвардії.

Читайте: Суд продовжив арешт судді, який на смерть збив нацгвардійця на блокпості до 25 грудня

Фото: pmg.ua

КиївВлада


Інна Міхно

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, напад росії на україну, дтп, алкоголь, звільнення, прозоро, колаборант, відставка, суддя, північний апеляційний господарський суд, вища рада правосуддя, врп, володимир куксов, дмитро усатов, києво-святошинського районного суду київської області

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій