четвер, 9 травня 2024 г.

Директор столичного “Інституту релігійної свободи” у виступі у Вашингтоні заявив, що в Україні немає релігійних переслідувань

Директор столичного “Інституту релігійної свободи” у виступі у Вашингтоні заявив, що в Україні немає релігійних переслідувань

У понеділок, 29 січня, виконавчий директор українського Інституту релігійної свободи (ІРС) Максим Васін (на фото), виступаючи у Вашингтоні на засіданні круглого столу з міжнародної релігійної свободи, заявив, що інформація про переслідування вірян в Україні та спроби влади заборонити Українську православну церкву не відповідає дійсності і є “російською пропагандою”.

Про це KВ стало відомо з повідомлення столичного ГО "Інститут релігійної свободи" (ІРС).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За словами Васіна, росія намагається приховати свої звірства на окупованих територіях, і для цього російська пропаганда поширює спотворену інформацію.

Для цього російська пропаганда поширює викривлену інформацію про те, що Україна нібито обмежує релігійну свободу і забороняє церкви. Це не відповідає дійсності! Українська влада не заборонила жодної церкви, а законопроект про розрив зв’язків із російськими релігійними центрами досі не ухвалено. Він все ще обговорюється в українському парламенті відповідно до демократичних процедур", – повідомив Васін.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Водночас 29 січня 2024 року було опубліковано офіційну відповідь постійної місії України в ООН та інших міжнародних організаціях на комунікацію Спеціального доповідача ООН з питань свободи релігії та переконань, Спеціального доповідача ООН з питань прав меншин, Спеціального доповідача ООН з питання права на мирні зібрання та асоціації щодо порушень прав вірян Української православної Церкви.

Повідомляється, що дана комунікація була підготовлена після вивчення звернень вірян і релігійних організацій, заяв нашої та інших правозахисних організацій під час 52-54 сесій Ради з прав людини ООН.

У комунікації, зокрема, йдеться про кримінальне переслідування та утиск прав низки архієреїв, обмежувальні заходи щодо монахів та парафіян Києво-Печерської Лаври і наступні випадки розпалювання ненависті та підбурювання до насильства, про обшуки СБУ в монастирях, офісах, навчальних закладах та інших приміщеннях Української православної церкви у Києві та 12 областях України, про рішення низки міських та обласних рад, спрямованих проти діяльності церкви.

Як наголошується у заяві неурядової організації зі спеціальним консультативним статусом при економічній та соціальній Раді ООН “Public Advocacy", текст комунікаційної заяви Спеціальних доповідачів ООН свідчить про визнання на міжнародному рівні фактів порушення прав Української православної церкви.

У завершальній частині своєї комунікаційної заяви Спеціальні доповідачі ООН заявили: "...ми хочемо висловити своє занепокоєння передбачуваною схемою переслідування УПЦ та її вірян, яка, як видається, пов'язана із законним і мирним здійсненням їхніх прав на свободу релігії або переконань, на свободу вираження поглядів і на свободу об'єднань, закріплених у статтях 18, 19 та 22 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (МПГПП), ратифікованого державою Україна в 1973 році. Зокрема, ми занепокоєні цією моделлю залякування, про яку свідчать вищезгадані звинувачення, спрямовані проти чернечої громади УПЦ та вірян з метою змінити їхню релігійну приналежність. Це суперечить забороні на примус, закріпленій у статті 18 МПГПП. Ми також занепокоєні відповідною реакцією (у зв'язку із закликами до насильства та адміністративними санкціями, накладеними на УПЦ загалом), з якою можуть зіткнутися віряни УПЦ, що фактично обмежує їхнє право сповідувати свою релігію."

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зустрівся з постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун та головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер та поінформував ООН про те, що Українська православна церква підтримує окупацію України.

Читайте: В ООН стурбовані ознаками дискримінації Української православної церкви в Україні

Фото: ІРС

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, новини україни, свобода, законопроект, права, вашингтон, віряни, утиск, комітет оон, виконавчий директор, інститут релігійної свободи, ІРС

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій