середа, 8 травня 2024 г.

Децентралізація має бути переглянута докорінно: геть поганий досвід села Богданівка з Великодимерської тергромади Київщини

Децентралізація має бути переглянута докорінно: геть поганий досвід села Богданівка з Великодимерської тергромади Київщини

Село Богданівка (Великодимерська територіальна громада, Броварський район, Київська обл.) до початку завершенні реформи децентралізації активно розвивалось та розбудовувалось. Але після завершення децентралізації (місцевих виборів 25 жовтня 2020 року) в селі розпочався занепад, бо всі ресурси почало забирати центральне селище новоствореної територіальної громади – Велика Димерка. Після звільнення тергромади від рашистських окупантів мешканці вщент зруйнованого села мають усі підстави для побоювань, що відновлення торкнеться саме Великої Димерки, а інші села, які входять до тергромади, потерпатимуть від нестачі коштів та інших ресурсів. Тим більш, що голова Великодимерської громади Анатолій Бочкарьов втік із початком навали московитів, кинувши громаду напризволяще, і з'явився тільки після звільнення тергромади від окупантів.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook мешканця села Богданівка (Великодимерська територіальна громада, Броварський район, Київська обл.) Ігоря лавриненко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“В період до реформи [децентралізації] в нашому селі будували дитячі майданчики, клали нові дороги по селу, проходила реконструкція клубу, взимку чистили дороги від снігу. Село почало процвітати. А після реформи [децентралізації] прийшов крах нашому селу. За два роки коли село відійшло у Великодимерську ОТГ (після місцевих виборів 25 жовтня 2020 року – Великодимерську територіальну громаду, – КВ), ніхто нічого не робив. Взимку навіть ніхто дороги не чистив, лампочки, які погоріли на стовпах не міняли по півроку. За цей період в селі нічого нового не збудували. А в цей час Велика Димерка процвітала. Як кажуть, в планах будівництво – фонтана в центрі Великої Димерки. Це абсурд, коли в других селах тергромади немає навіть вуличного освітлення і нормальної дороги”, – написав Ігор Лавриненко.

“А тепер, коли в нашій державі сталась така біда, і коли всі думали, що в нас сильна влада в нашій громаді, яка нас не кине напризволяще, виявилось що в нас немає ні старости села, ні голови тергромади – вони перші втекли. А саме головне, що вони знали, що відбувається в Заворичах, знали що вони [окупанти-московити, – КВ] підуть на наше село, але вони нікому нічого не сказали а просто втекли. А люди в селі сиділи в підвалах, в погребах – без світла та їжі. В той період було мінус 9 на вулиці, а вони просто відпочивали. А тепер вони з'явились наче нічого не сталось”, – написав мешканець села Богданівка.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Вони [керівники Великодимерської громади] розуміють, що на відбудову Великодимерської тергромади держава надасть не мільйон гривень, а мільярди, то вони будуть ними розпоряджатись, як захочуть, а в наше село дадуть копійки, за які люди нічого собі не зможуть відбудувати. В нашому селі все зруйновано: школа, садок, всі магазини. Немає нічого. І тепер, якщо про нас не думали, коли в державі було все добре, взагалі про наше село просто забудуть”, – переймається Ігор Лавриненко.

Він наголошує, що в селі Богданівка, в першу чергу, треба надати житло людям, які залишились без житла, а потім будувати школу і садок. 

“Якщо ми залишимось у Великодимерській громаді і при тій владі, що зараз, то в нас в селі нічого не буде взагалі. На мою думку, на думку жителів села, треба міняти всю владу. А найкраще – коли ми не будемо входити у Великодимерську тергромаду. Ми дуже велике село, і, думаю, нас підтримають сусідні села – Рудня, Шевченкове, Бобрик і т.д.”, – резюмував мешканець села Богданівка.

Нагадаємо, головою Великодимерської громади є Анатолій Бочкарьов, який з 1985 року очолював Великодимерську сільську раду, в 2000-2017 рр був головою Великодимерської селищної ради, з листопада 2017 року по жовтень 2020 року був селищним головою Великодимерської ОТГ, а 25 жовтня 2020 року був обраний селищним головою Великодимерської територіальної громади.

Анатолій Бочкарьов

Також Анатолій Бочкарьов – почесний громадянин Броварського району. Нагороджений орденом "За заслуги ІІІ ступеня", почесною грамотою Верховної Ради України, почесною грамотою Кабінету міністрів тощо.

Наразі в.о. старости села Богданівка є Вадим Теплюк, головний спеціаліст Богданівського старостату Великодимерської селищної ради. В приватних бесідах місцеві мешканці кажуть, що готові йому пробачити втечу під час окупації рашистами, бо зараз Вадим Теплюк дуже вкладається в розбудову рідного села.

“Так, він втік, коли почалась війна, як і 80% сусідів. Але зараз він працює, й нарікань на нього немає”, – кажуть КВ мешканці Богданівки.

Читайте На Київщині тривають роботи з розмінування та відновлення зруйнованої рашистами критичної інфраструктури, – КОВА

Фото: герб та прапор села Богданівка, колаж KВ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, Броварський район, децентралізація, Київська область, оборона київщини, великодимерська громада, анатолій бочкарьов, село богданівка, відновлення після російської окупації

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій