п'ятниця, 3 травня 2024 г.

ДБР розслідує можливе підроблення нардепом від “ОПЗЖ” Бортом документів для виїзду за кордон

ДБР розслідує можливе підроблення нардепом від “ОПЗЖ” Бортом документів для виїзду за кордон

Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує можливе службове підроблення документів для виїзду за кордон депутатом Верховної Ради (ВР) від забороненої "Опозиційної платформи – За життя", членом бюджетного комітету ВР. Держбюро не називає імені нардепа, але журналісти дізналися, що йдеться про Віталія Борта (на фото) – напередодні про його закордонні вояжі з’явився матеріал журналістів-розслідувачів.

Про розслідування Держбюро розслідувань KВ дізналася з релізу ДБР 5 грудня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“У кримінальному провадженні здійснюється перевірка інформації щодо внесення народним депутатом України до документів про відрядження за кордон неправдивих відомостей щодо терміну, мети та країн відрядження. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора”, – сказано в повідомленні ДБР.

“Встановлено, що народний депутат відповідно до розпоряджень Голови Верховної Ради України двічі їздив до Угорщини: з 12 по 14 квітня та з 03 по 05 липня 2023 року. Водночас після спливу термінів відрядження, він вчасно не повертався в Україну, а продовжував перебувати за кордоном. Зокрема, депутат у приватних справах відвідував Угорщину, Туреччину, Сполучені Штати Америки, Австрійську Республіку, Федеративну Республіку Німеччина, Італійську Республіку, Французьку Республіку”, – повідомляє Держбюро.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У релізі вказується, що працівники ДБР “розслідують можливе службове підроблення документів для виїзду за кордон народним депутатом України від забороненої ОПЗЖ, членом Комітету Верховної Ради України з питань бюджету” і що “у кримінальному провадженні здійснюється перевірка інформації щодо внесення народним депутатом України до документів про відрядження за кордон неправдивих відомостей щодо терміну, мети та країн відрядження”.

Відповідне кримінальне провадження ініціював Генеральний прокурор наприкінці жовтня 2023 року (за ч. 1 ст. 366 КК України) на підставі матеріалів, зібраних ДБР.

В релізі не вказується ім’я народного депутата, але агентству "Інтерфакс-Україна" відомо, що йдеться про Віталія Борта.

Напередодні журналісти-розслідувачі проєкту “Схеми” (Радіо Свобода) від джерел із доступом до даних перетину кордону дізналися, що 51-річний народний депутат Віталій Борт, обраний від нині забороненої “ОПЗЖ”, а зараз – член групи “Платформа за життя та мир” на чолі з Юрієм Бойко, у квітні й у липні 2023 року виїжджав за кордон у триденні службові відрядження за погодженням спікера ВР Руслана Стефанчука, але обидва рази не повертався вчасно, а залишався за межами України ще на місяць. У цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав. 

Розслідувачі кажуть, що усього від початку повномасштабного вторгнення РФ Віталій Борт вісім разів виїжджав за кордон, де сумарно провів 207 днів: “Зі звітів Борта, який журналісти отримали на запит з апарату ВР, під час двох відряджень у квітні й липні 2023 року він зустрічався з нев’їзним в Україну депутатом угорського парламенту – соратником прем’єр-міністра Віктора Орбана. Борт не відповів на запитання журналістів “Схем”, чому перебував за кордоном довше від визначеного у дозволі на виїзд часу”.

Читайте: Спікер Ради Стефанчук не хоче позбавляти мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”

Фото: Радіо Свобода / УНІАН

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, опзж, ДБР, руслан стефанчук, державне бюро розслідувань, виїзд за кордон, підробка документів, віталій борт

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій