четвер, 9 травня 2024 г.

“Боже великий, єдиний, нам Україну храни!” – у костелі св. Миколая відбувся виступ угорського піаніста (фото)

“Боже великий, єдиний, нам Україну храни!” – у костелі св. Миколая відбувся виступ угорського піаніста (фото)

“Боже великий, єдиний, нам Україну храни!”- цією піснею розпочалася урочиста зустріч у парафії св. Миколая в Києві, в рамках якої виступив угорський піаніст. Увесь храм був заповнений тими, хто прийшов послухати всесвітньо відомого віртуоза Петера Балатоні, а за одно і підтримати повернення костелу парафії та надати благодійну пожертву на порятунок зруйнованої святині.

Про це KВ стало відомо з релізу пресслужби костелу св. Миколая.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Серед присутніх були відомі гості, зокрема представники угорської опозиції до діючого проросійського президента Орбана, Івані Міклош та інші члени благодійної організації “Олталом”, представники духовенства, дипломатичних посольств, Збройних Сил України, а також волонтери, які підтримують нашу армію.

На початку молитовного концерту, настоятель парафії св. Миколая о. Павло Вишковський ОМІ запросив усіх встати і молитовно виразити пам'ять про загиблих воїнів і людей під час триваючої війни. Зокрема отець нагадав, що нещодавно парафія св. Миколая похоронила вже п’ятого захисника, а близько 20-ти парафіян знаходяться на передовій.

Після чого, настоятель привітав усіх присутніх словами: “Війна показує справжнє обличчя кожного. Вона чітко виявляє, хто є насправді другом України, а хто її ворогом. І то не лише поза Україною, але також всередині нашої країни. Сьогоднішній молитовний концерт нам було дуже важко провести. Лише годину тому нам, нарешті, вдалося отримати на нього згоду. Були такі, що погрожували і хотіли заборонити його. Чому? Чому комусь залежить на руйнації цього храму і не дозволяє нам його рятувати і збирати на нього кошти? Чому ми не можемо молитися за наших захисників?”.

Настоятель костелу отець Павло розповів присутнім, що цей храм збудований католиками на початку ХХ століття, в 1910 році. Однак, уже в 1938 році на електричному стільці НКВС загинув останній священик, який тут служив, багато вірян зазнали репресій, а святиню закрили. Спершу її використовували як державний архів, а згодом як концертний зал.

“Уже 32 роки наша парафіяльна спільнота клопочеться про повернення цієї святині, яка тепер перебуває в жахливому стані – не тільки всередині, а й назовні. І це своєрідний символ нашої України, що бореться за свою незалежність, а тепер – і за повернення своїх територій. Так само і ми боремося, щоб цю будівлю, несправедливо загарбану, повернули тим, до кого вона належала і має належати. Ми хочемо зберегти і відновити цю унікальну київську пам’ятку архітектора Городецького, щоб служила Богові та втішала око жителів і гостей столиці. Тому щиро дякуємо нашим гостям й усім, хто сьогодні прийшов і підтримує наші зусилля щодо повернення цієї святині”, – підсумував отець Павло.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також з промовами виступили Івані Міклош та полковник Микола Журавльов.

“Проросійська політика нинішнього прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана завдає шкоди українському народу. Своїми діями ми намагаємося компенсувати цю шкоду і показати, що не всі в Угорщині так думають! Багато людей вболівають та допомагають українському народу, який бореться не лише за свою свободу і й за свободу Європи! З початку російської агресії наша благодійна організація активно підтримує Україну та український народ у боротьбі за незалежність. З перших днів ми надаємо гуманітарну допомогу мирним жителям і підтримуємо Збройні сили України”, – зазначив пан Міклош.

Полковник Микола Журавльов, який прибув на молитовний концерт разом із солдатами, підтвердив слова настоятеля парафії про те, як багатьох потрібно було потурбувати, щоб сьогоднішній концерт відбувся, зокрема представників Київської Військової Адміністрації. Полковник Журавльов подякував пану Міклошу, а також Петеру Балатоні за підтримку ЗСУ. Він відзначив нагородами на підтримку ЗСУ пана Балатоні та інших волонтерів.

Згодом, після промов, розпочалися музичні твори, які перепліталися молитвою за мир в Україні, за захисників і за усіх скривджених. “Згідно заклику Христа ми покликані, щоб молитися за нашу країну, за справедливий мир і за тих, хто постійно нам перешкоджає у порятунку цієї святині”, – наголосив настоятель.

Читайте:

“Повернення храму св. Миколая громаді – це справжня декомунізація. Коли чекати – влада мовчить”, – представники парафії

Після пожежі в київському костелі Св. Миколая за два роки державна влада не виконала жодної обіцянки

Фото: надане пресслужбою костела св. Миколая

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, війна росії проти україни, концерт, костел святого миколая, павло вишковський, петер балатоні

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій