неділя, 28 квітня 2024 г.

Бізнес поставили перед фактом подорожчання газу і залишили напризволяще, - депутат Москаленко

Бізнес поставили перед фактом подорожчання газу і залишили напризволяще, - депутат Москаленко

У Київській обласній раді шукають механізми, які залишать тарифи на газ для людей незмінними. Але у цієї проблеми є й інший вимір – тарифи зростуть для підприємств. Громади не мають ресурсів відшкодовувати різницю в тарифах ще й для бізнесу.

Про це, як стало відомо KV, заявив депутат Київоблради (фракція “За Майбутнє) Ярослав Москаленко на своїй сторінці у “Фейсбук”.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

“Друзі, ми останнім часом багато говоримо про тарифну політику держави у контексті індивідуальних споживачів, які уже не можуть витримати чергових підвищень "комуналки". Тому, наприклад, у Київській обласній раді шукаємо (і знаходимо) механізми, які залишать тарифи для людей незмінними. Але у цієї проблеми є й інший вимір – тарифи зростуть і для підприємств. Причому саме на підприємствах держава збирається "відігратися" найбільше. Бо ні в яких громад не знайдеться достатньо ресурсів, щоб відшкодувати тарифи ще й для бізнесу. Доки ми намагаємося покрити різницю в тарифах для населення, бізнес поставили перед фактом подорожчання газу і залишили з цим фактом напризволяще. А факт полягає у тому, що один кубометр газу для підприємств коштує від 36 грн. Це непідйомна сума для переважної більшості українських компаній”, – написав Ярослав Москаленко.

За його словами, ця проблема сьогодні ніяк не вирішується урядом, хоча вона є не менш важливою, аніж тарифи для населення. 

“Ми можемо з усіх сил стримувати ціни для споживачів, але з цього буде небагато користі, якщо настільки катастрофічно зросли тарифи для підприємств. Ці ціни на газ будуть закладені абсолютно у кожен товар і кожну послугу, вироблені в Україні, а отже нас чекає чергове тотальне здорожчання, яке торкнеться кожного громадянина. Немовби цього замало, держава лише посилює тиск на бізнес. На додачу до усіх законів і законопроєктів, які збільшують податкове навантаження, врегульовувати тарифи для підприємств ніхто не збирається, а навіть навпаки. З останніх "геніальних" ініціатив – бажання Укренерго підвищити тарифи на транспортування електроенергії відразу на 56%, до 458,83 грн/МВт·год. І це при тому, що лише протягом минулого року цей тариф підвищували три рази і за рік він зріс удвічі – зі 113 до 293,93 грн/МВт·год”, – додав політик.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Також він підкреслив, що такий натиск з усіх боків витримає далеко не кожен бізнес. У той час, як європейські та інші західні держави сторюють для бізнесу безліч екстрених допоміжних механізмів, у нас, таке враження, намагаються знищити його залишки. Це катастрофічна за своїми масштабами і ймовірними наслідками державна політика.

“За приклад можу навести власну кондитерську фабрику. З кожним місяцем, з кожним тижнем, триматись на плаву стає все важче. Уже гостро стоїть питання скорочень персоналу, обмеження випуску продукції тощо. Поки що жорстких методів вдається уникнути, але ситуація стане критичною, якщо тариф на транспортування електроенергії таки піднімуть. Мені дуже прикро по це говорити, але не виключене навіть повне закриття підприємства, яке уже протягом семи років працевлаштовує понад 300 людей, платить податки, експортує продукцію і завозить у країну валюту тощо. Таких підприємств – тисячі по всій країні, а дрібніших – десятки тисяч. Усі вони страждають, у першу чергу, від недолугої економічної політики уряду. Тому що, повторюсь, у країнах, де влада дійсно дбає про бізнес, а отже й про економічну ситуацію загалом, кризу в енергетиці успішно гасять. І підприємства отримують цілком сприятливий бізнес-клімат. Чому у нас все навпаки?” – говорить він.

І додає, що держава сьогодні робить речі, зворотні до тих, які декларує партія "За Майбутнє". 

“Один з ключових моментів нашої економічної програми – підтримка національного виробника. Без цього неможливе ніяке серйозне економічне зростання і побудова міцної економіки в принципі. Українська держава чомусь цього не розуміє.У своїх деструктивних рішеннях уряду треба зупинитися прямо зараз. Слід скасувати посилення податкового тиску на бізнес, створити механізми його захисту в умовах енергетичної та економічної кризи, забезпечити прийнятні тарифні механізми. Поки що виглядає так, що економічне життя у країні зачищається під великі корпорації, які завдяки корупційним схемам традиційно почувають себе у комфорті та безпеці. Ми маємо це змінити, доки не пізно”, – резюмував Москаленко.

Нагадаємо, у ході позачергової сесії 21 жовтня Київська обласна рада виділила 9,6 млн гривень на покриття різниці в тарифах для 26 громад області. В раді запевняють – це лише перша частина суми, запланованої на підтримку громад. Загалом між громадами планують розподілити до 19 млн гривень.

Фото: соцсети

КиевVласть

Вероніка Злацька

Теги: новости киевской области, мнение, позиция, киевоблсовет, За майбутнє, ярослав москаленко, за майбутне, тарифи

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій