неділя, 28 квітня 2024 г.

21,5 млн євро за ракетну атаку: суд задовольнив позов власників ТРК “Retroville” щодо стягнення коштів з росії

21,5 млн євро за ракетну атаку: суд задовольнив позов власників ТРК “Retroville” щодо стягнення коштів з росії

ТОВ “Мартін”, яке є власником торговельно-розважального комплексу “Retroville” на столичному Виноградарі, нещодавно добилося рішення суду щодо компенсації 21,5 млн євро (715,19 млн гривень) за руйнування цього майна. Відповідач у даній судовій справі – міністерство оборони російської федерації, яке саме ж підтвердило, що у березні 2022 року його військові здійснили ракетну атаку на цей об'єкт. В рамках судової експертизи стало відомо, що обстріл здійснювався за допомогою гіперзвукового авіаційного комплексу “Кинжал”. ТОВ “Мартін” входить до орбіти відомої київської забудовниці Владислави Молчанової та її литовських партнерів.

Як стало відомо KВ, нещодавно вступило в силу рішення Господарського суду Києва у справі №910/10517/22 за позовом ТОВ “Мартін” щодо стягнення 21,5 млн євро з російської федерації через руйнування багатофункціонального торговельно-розважального комплексу (БТРК) “Retroville”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Вказане рішення датоване 29 грудня 2022 року. Відповідач – рф в особі свого міністерства оборони – мав право подати апеляційну скаргу на цей судовий вердикт протягом 20 днів, але цього не було зроблено.

Як зазначено в рішенні суду, 20 березня 2022 року в БТРК “Retroville” (його загальна площа – 120,3 тис. кв. м.) на проспекті Правди, 47 відбувся вибух, який у подальшому спричинив пожежу. Надалі стало відомо, що це сталося через влучання російської ракети. Як повідомляли ЗМІ, тоді через вибух були пошкоджені сусідні житлові будинки, вогонь знищив деякі припарковані поруч автомобілі, в результаті цього обстрілу загинули 12 осіб.

В рішенні суду вказано, що за висновками судової будівельно-технічної експертизи, військової експертизи та експертизи зброї та слідів, причиною часткового руйнування та пошкодження будівлі комплексу “Retroville” стала “дія уражаючих факторів при вибуху аеробалістичної ракети типу 9-С-77 60 гіперзвукового авіаційного ракетного комплексу Х-47М2 “Кинжал”, що влучила в будівлю БТРК під час збройної агресії російської федерації проти України”. В судовому вердикті зазначено, що міністерство оборони рф підтвердило факт влучання російських засобів вогневого ураження – про це 21 березня 2022 року під час брифінгу повідомив керівник департаменту інформації і масових комунікацій міністерства оборони рф, генерал-лейтенантом Ігор Конашенков.

“Зі змісту брифінгу міноборони рф вбачається, що відповідний ракетний удар, внаслідок якого було заподіяно шкоду майну позивача, було нанесено засобами ураження збройних сил рф і при цьому такий удар було нанесено умисно, тобто БТРК був первинною та основною ціллю ракетної атаки”, – повідомляється в рішенні суду.

Згідно з висновками експертів, загальна вартість ремонтно-будівельних робіт, проведення яких необхідне для усунення пошкоджень БТРК “Retroville” станом на 20 березня 2022 року складає – 715,19 млн гривень або 21,56 млн євро за курсом НБУ станом на день руйнації.

Згадана експертиза датована 23 серпня 2022 року і проводилася в рамках кримінального провадження №12022100070000539 від 21 березня 2022 року за фактом руйнування БТРК “Retroville”. Судове провадження по даній судовій справі за позовом ТОВ “Мартін” було відкрито 7 листопада 2022 року. Представники відповідача не брали участь у розгляді цієї справи. В рішенні суда уточнюється, що дипломатичні відносин між Україною та росією були розірвані 24 лютого минулого року, а тому МЗС України не могло повідомити відповідачів про те, що з ними судяться. 

Яким чином буде виконуватися це рішення суду, невідомо, адже чіткого механізму стягнення коштів з російських держструктур за їхні злочини проти України наразі не існує. Найімовірніше, у компанії планують “запригнути в човен з репараціями”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, у травні 2022 року власники БТРК “Retroville”  повідомляли про те, що повне відновлення комплексу буде коштувати близько 60 млн євро, а відкритися він має у серпні того ж року. Втім, в результаті сума претензій, судячи з усього, була зменшена, а сам комплекс частково відкрився у липні 2022 року

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Мартін” було зареєстроване у грудні 1992 року. Керівником цього ТОВ є Ігор Ланда, засновниками – компанія “Перша комерційна компанія Б.Т.П.” (Кіпр), ЗАТ “Консул Девелопмент” і ЗАТ “Консул Пропертіс” (обидва – Литва). Кінцевими бенефіціарами ТОВ “Мартін” є громадяни Литви Агне Рузгієне, Раймондас Туменас і Марина Познякова, а також громадянин України, мешканець Києва Іван Молчанов.

Система Youcontrol відносить ТОВ “Мартін” до групи компаній BT INVEST.  Головний напрямок діяльності цієї групи, яка об'єднує близько сотні українських підприємств – управління девелоперськими та роздрібними проектами. В Україні BT INVEST керує мережею роздрібних магазинів “Novus”, компанією “Best Imports”, яка імпортує продукцію для вищезгаданої мережі, а також девелоперською компанією “Stolitsa Group”. Ключовими особами даної групи є згадані вище Туменас, Познякова та Рузгієне.

За даними Youcontrol, ТОВ “Мартін” иакож має відношення до окремої неформальної групи родини Владислави Молчанової – співвласниці вищезазначеної “Stolitsa Group”. До цієї групи входять близько семи десятків компаній, зайнятих у сфері будівництва і нерухомості. На звязок ТОВ “Мартін” з цією групою натякає простий факт – співвласник цієї компанії Іван Молчанов є сином Владислави Молчанової. Нагадаємо, раніше різноманітні джерела називали останню ключовим фінансовим донором столичного офісу партії ВО “Батьківщина” та партнеркою одіозного бізнесмена Дениса Комарницького, якого громадськість вважає “смотрящим по Києву”.

Читайте: Кримінальні провадження, суди та скандали: як “Столиця груп” будує ЖК “Варшавський Плюс”

Фото: “Forbes”.

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, війна, рф, обстріл, ракетний обстріл, війна в україні, руйнування, господарський суд києва, владислава молчанова, агресія росії, марина познякова, раймондас туменас, іван молчанов, російська федерація, bt invest, грошова компенсація, бтрк ретровіль, трц retroville, бтрк retroville, тов мартін, агне рузгієне, ракета кинжал, трц ретровіль

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій