четверг, 9 июля 2020 г.
Відкритий лист медичному керівництву України

Анатолій Велімовський

Голова ГО “Асоціація захисту іноземних інвестицій”

Міністру охорони здоров’я України

пані Зоряні Скалецькій

Голові  Комітету ВРУ з питань здоров'я нації,

медичної допомоги та медичного страхування

пану Михайлу Радуцькому

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановні панове!

Реформа вторинного і третинного рівня  закладів охорони здоров’я, яка має відбутися у наступному році, викликає значну стурбованість у зв’язку з її незадовільною підготовкою. Розуміючи, що ви добре розумієтесь у даному питанні і вами особисто робиться багато кроків для вирішення нагальних проблем, все ж таки хотілося б звернути вашу увагу на одну з принципових складових цієї реформи. Мова йде про створення при ЗОЗ вторинного і третинного рівня Спостережних рад, що визначено статтею 24 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

Цей орган має дуже велике значення для контролю над ЗОЗ як у частині захисту інтересів пацієнтів, так і у частині ведення ЗОЗ господарської діяльності. Багато у чому цей орган аналогічний спостережним радам в акціонерних товариствах з тієї лише різницею, що останні представляють інтереси акціонерів, а Спостережні ради у ЗОЗ – інтереси власників ЗОЗ, тобто держави та територіальних громад.

У статті 24 відповідного закону добре прописані функції Спостережних рад. При цьому хотілося би окремо відмітити, що більша частина цієї статті була виписано мною після мозкового штурму, що модерувала тодішній головний експерт з медицини Реанімаційного пакету реформ, а нині міністр МОЗ, Зоряна Скалецька.

У той же час при прийнятті закону були внесені деякі корективи, які дозволяють говорити про спробу створити замість механізму контролю громади за діяльністю ЗОЗ – бюрократично-лобістський орган. Саме ці зміни надалі дозволили Кабінету міністрів у Постанові №1077 від 27.12.2017 значно звузити можливість бути обраними до Спостережних рад представників громадськості, додавши штучні вимоги до кандидатів у члени Спостережних рад.

10.10.2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов групи фізичних осіб, в числі яких був я, до Кабінету Міністрів України, видаливши з указаної Постанови пункт 6, до якого було найбільше питань.

У той же час хотілося б повністю зняти ризики створення замість системи громадського контролю над ЗОЗ бюрократично-лобістських  органів. Тому пропоную:

1. Міністерству чи профільному комітету ВРУ ініціювати зміни до статті   24 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”, прибравши у абзаці 4 цієї статті всі слова після слів “представники громадськості”.

2. МОЗ ініціювати перед Кабінетом міністрів України відміну Постанови №1077 від 27.12.2017.

3. МОЗ після внесення змін у закон і відміни Постанови ініціювати широке обговорення механізмів створення Спостережних рад при ЗОЗ, на основі якого підготувати проект нової Постанови Кабінету Міністрів України.

Такий механізм дозволить зняти будь-які питання щодо якості майбутніх Спостережних рад і забезпечить реальний громадський контроль над ЗОЗ вторинного і третинного рівня.

З повагою,

Анатолій Велімовський, Голова Громадської наглядової ради Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги

Теги: медицина, реформа, наблюдательный совет, открытое письмо

четверг, 9 июля 2020 г.