субота, 20 квітня 2024 г.

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

“Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт

Відомий києвський фуд-блогер Інна Гордієнко продовжує знайомити читачів КиевVласть з найцікавішими ресторанами української столиці. Сьогодні ми відвідуємо “Останню Барикаду”, яка розташована втаємничено, хоч і в самому центрі Києва.

- Ви до нас вперше?, - запитує чистою українською мовою хлопчина на вході до ресторації ОБ.

- Ні, не вперше, а от подруги - так!

- Тоді мусите знати, що без паролю ми вас можемо не впустити до нас, - посміхається у відповідь хлопець.

Ми, звичайно, підготовлені, бо уважно ознайомилися з веб-сторінкою ресторації, де виділена відома фраза з визначної поеми Шевченка "Кавказ" – “Борітеся - Поборете”. Нас впускають і бажають насолодитися вечерею, в чому я, між іншим, не сумніваюся.

Заходимо через звичайний прохід у стіні і потрапляємо до іншої величезної стіни “залізної завіси”, яка “прикрашена” 72 руками.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

- Вау! Так все незвично, навіть ще не потрапили до ресторану, а вже вражає! І це все в серці Майдану, хто би міг подумати, що тут розташований такий незвичний заклад, - вигукує Вікторія.

- Сподіваємося, ми вас вразимо ще більше, бо почнемо з невеличкої екскурсії нашою ресторацією, - звертається до нас ще один чарівний хлопець на ім’я Мартин.

Так розпочинається наш чудовий тур ресторацією “Остання Барикада”.

- То розкажіть про ці 72 руки, - не витримує Олена.

- Ці руки символізують 72 роки України під радянською окупацією, - пояснює Мартин.


Далі він заводить нас до зали і розказує про те, чим видатна ця ресторація. Власники “Останньої Барикади” (серед співзасновників - політик та колишній нардеп Олесь Доній, - KV) позиціонують ресторацыю, як мистецько-гастрономічний простір і місце зустрічі вільних людей, що готові боронити свої цінності, брати на себе відповідальність і міняти країну.

У ресторані все геть українське - всі страви готуються з продуктів місцевого виробництва, і всі напої теж виготовлені в Україні!


Наша екскурсія продовжується основною залою, де за відкритою кухнею представлені артефакти трьох українських революцій сучасності: “На граніті” (1990 року), “Помаранчевої” (2004 року) та “Гідності” (2013-2014 років).

- А ось тут знаходиться один дуже важливий атрефакт – копія Акту про проголошення незалежності України, таких в світі всього чотири і ми раді, що один з них знаходиться у нас, - з гордістю повідомляє Мартин.

Ми направляємося до 100% українського бару. Нас запрошують присісти на барні стільчики і ми замовляємо ратафії – наливки власного виробництва. Я беру свою улюблену "Смородина на ялівці", а дівчаткам радять "Обліпихову" і "Пяну вишню з шоколадом і перцем чілі" (всі в одну ціну – 58 гривень).


Щойно ми пригубляємо, як барна лавка зі стільцями починає рухатися - і ми миттєво потрапляємо в іншу залу, яка називається “Штаб”.

- Ця кімната оздоблена на кшталт будинків української аристократії кінця XIX -  початку XX століття, - зауважує Мартин.

Тут неймовірно затишно - зала докорінно відрізняється від модернової попередньої.


Та це ще не все. Найцікавіша і остання частина екскурсії очікує нас у третій залі. Саме вона і дає відповідь на запитання, яке постійно було в моїй голові: чому назва закладу “Остання Барикада”?

- Ви бачите рештки фундаменту Печерських воріт XVIII сторіччя. Вони були зведені на місці легендарних Лядських воріт, закладених Ярославом Мудрим. У 1240 році хан Батий взяв Київ, прорвавши оборону з Лядських воріт – найдавнішої останньої барикади киян, - розповідає Мартин.

Ми підіймаємо голови - і через скляну стелю впираємся поглядом в монумент Архістратига Михаїла.

- Оце так! Стільки разів ходила Майданом повз Лядські ворота і ніколи не думала, що під ними розташований такий історичний заклад, просто таки музей, а не ресторан, - не може заспокоїтися Віка.

Ми нарешті всідаємося за столик, який люб'язно зарезервувала для нас у головній залі поруч з музичною сценою адміністратор Ірина Крутько.

Замовляємо декілька видів вареників: з картоплею та гусячою печінкою (128 гривень), з качиним годивом (118 гривень), а також баноз із будзом та грибами (178 гривень). В якості закусок беремо смажені телячі мізки (158 гривень), бичачі яйця (158 гривень) і тюльку слабосолену з канапками та помідорами (89 гривень).


- Я не буду їсти мізки і яйця,  - сміється Олена. - Віддаю вам цю прерогативу.

- Скажи дякую, що ми не замовили “Смаженого Путіна” (коштує 198 гривень), - переконую я Олену спробувати мізки - і вона коштує з моєї виделки з закритими очима.

- Якби не знала, які страви ми замовили, то могла би насолоджуватися сповна. Дійсно смакота, - каже Олена. І, все ж таки, переходить на тюльку.

На сцені починається концерт. Сьогодні виступають Red Woods. Три дуже симпатичні хлопці виконують чудові музичні твори – звучить віолончель, скрипка і гітара.


Майже всі столики заброньовано, в основній залі повна посадка. Іноземці полюбляють це місце особливо - на противагу іншим типовим рестораціям з українською кухнею, тут сучасний український колорит,, починаючи від оздоблення ресторації, закінчуючи посудом та подачею страв.

Нам приносять солодке (у всіх інших меню ресторанів це “десерт”) - “Пташине молоко” (98 гривень). Ми просимо рахунок.

- Ви знаєте про наш мобільний додаток Gastro Family?, - запитується офіціантка Оля.

- Так, ми вже знаємо і маємо, нарахуйте нам, будь ласка, бали, - я даю свій телефон і мені додають суму балів відповідно до нашого рахунку.

“Сім’я ресторанів” Дмитра Борисова заохочує своїх відвідувачів так званою “Картою постійного гостя” - і наступного разу ми зможемо безкоштовно замовити страви та напої на нараховану суму балів в будь-якому закладі “сім’ї”.

Щоб дізнатися про інші гастрономічні свята, читайте мою сторінку в Фейсбуці www.facebook.com/tastewithinna і #СмакуйтезІннаГордієнко!

Читайте: Справжнє японське кулінарне шоу блакитного тунця на Солом`янці

Фото: Facebook Інни Гордієнко

KиевVласть

Інна Гордієнко

Теги: новости киева, ресторан, остання барикада, гастро блогер

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій