вівторок, 7 травня 2024 г.

Зеленського просять врятувати річку Рось, що на Київщині

Зеленського просять врятувати річку Рось, що на Київщині

Петиція до Президента Володимира Зеленського з проханням розробити та здійснити проєкт щодо порятунку річки Рось з подальшим використанням його для відновлення водності всіх рік України та їх приток – малих річок набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Як передає KВ, дана петиція №22/170066-еп була опублікована на сайті електронних петицій Президента України 18 листопада 2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Річка Рось чи не найбільше уособлює катастрофічну сукупність усіх наболілих проблем таких водних об’єктів. Її басейн розташований на території чотирьох областей – Вінницької, Житомирської, Київської і Черкаської. Її води дають життя близько 500 тисячам мешканців Білої Церкви, Умані, Корсунь-Шевченківського, Богуслава, інших міст, кількох сотень сіл, селищ, забезпечують роботу близько 3 тисяч підприємств промисловості, сільського та рибного господарств. На ній споруджено більш як 2 тисячі ставків, 13 малих гідроелектростанцій”, – йдеться в тексті петиції.

За словами автора петиції, ще не так давно Рось була однією з наймальовничіших і найчистіших в Україні, однак, внаслідок нищівного антропогенного навантаження, тривалого ігнорування багатьох, навіть передбачених законодавством вимог, відсутності контролю за виконанням невідкладних водоохоронних та інших заходів все більш відчутною стає загроза її загибелі.

"Вчені все наполегливіше попереджають про надтривожну перспективу унеможливлення вже ближчим часом використання вод Росі у зв’язку з їх забрудненістю. Як наслідок – це призведе до величезних витрат бюджетних коштів для налагодження нової системи водозабезпечення всього регіону", – наголосив автор петиції.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У зв'язку з цим президента просять підтримати петицію та доручити Кабінету Міністрів невідкладно забезпечити розроблення, ухвалення та належне виконання на засадах публічно-приватного партнерства державної програми збереження річки Рось та сталого розвитку в її басейні.

Також у петиції закликають главу держави підготувати та внести на розгляд Верховної Ради необхідні законопроєкти та в межах визначених законом повноважень ухвалити відповідні власні рішення для докорінної перебудови системи державного управління у сфері, що стосується довкілля.

Як проінформував колишній народний депутат Ігор Луценко, який нині перебуває в Силах оборони України, відповідну петицію до Президента просував нещодавно загиблий на сході військовослужбовець 72-ї ОМБ, майданівець Олег Собченко.

"На момент його смерті там було приблизно 3 тисячі голосів при 25 тисячах необхідних. Петиція майже без руху лежала уже кілька тижнів і збиралася тихо померти. Екологія відійшла на другий план на фоні подій на фронті. Але сьогодні уже необхідна кількість голосів набрана. Чи порятує сама по собі ця петиція Рось? Звісно, ні, треба буде набагато більше зусиль, наполегливості і завзятості. Але ми набрали понад 20 тисяч голосів під час війни, що свідчить, що у нас є все необхідне для захисту річки. Нехай тепер не радіють вороги Олега, що не буде кому стати на захист природного спадку”, – наголосив Луценко.

Петиція розміщена на сайті з 18 листопада 2022 року та очікує на розгляд.

Читайте: Президента закликають ініціювати процес виключення росії з Інтерполу

Фото: Прочерк 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини україни, новини київщини, володимир зеленський, екологія, петиція, навколишнє середовище, річка рось

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій