середа, 24 квітня 2024 г.

Вулиця Льва Толстого в Києві може знову стати Караваївською

Вулиця Льва Толстого в Києві може знову стати Караваївською

Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця звернувся  до Віталія Кличко із ініціативою про перейменування вулиці Льва Толстого (Шевченківський район столиці) в імені Володимира Опанасовича Караваєва – світоча Європейської хірургії, засновника української офтальмології, оториноларингології, ортопедії та травматології, проктології й нейрохірургії, наукового діяча. Саме Караваєвською називалась вулиця Льва Толстого до 1920 року. 

Як стало відомо KВ, з ініціативою про перейменування трудовий колектив Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця звернувся до Київського міського голови Віталія Кличко 12.04.2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що Володимир Опанасович Караваєв – світоч Європейської хірургії, засновник української офтальмології, оториноларингології, ортопедії та травматології, проктології й нейрохірургії, талановитий науковий діяч, перший декан медичного факультету Університету Св. Володимира.

“Володимир Опанасович жив на Шулявській вулиці, яку в 1891 році до 50-річчя університетської діяльності професора, перейменували на його честь у Караваєвську (нині — вулиця Льва Толстого). Тоді ж назву Караваєвська отримала і нинішня площа Льва Толстого. Тому ідея перейменування вулиці це не що інше як прагнення відновлення історичної справедливості та шана до видатного медика, який присвятив усе життя медицині та показав на власному прикладі наступним поколінням яким має бути лікар” – зазначає ректор НМУ, професор Юрій Кучин.

Також Караваєв був відомий серед містян своєю доброчинністю – безкоштовно лікував нужденних пацієнтів. Він не лише розвинув ідеї свого вчителя (Пирогова М. І.) але й зробив вагомий внесок у різні галузі вітчизняної медицини.  Незважаючи на те, що пройшло багато часу, його новаторства і до сьогодні є актуальними та широко застосовуються у лікувальній справі. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Вулиці наших українських міст мають гордо носити виключно імена найкращих представників славетної української нації.  Нам є ким пишатись і є кому засвідчувати нашу глибоку повагу, зважаючи на той внесок, який вони зробили в розвиток України та українського суспільства. 

Згідно опитування “Як Ви вважаєте чи потрібно перейменовувати вулиці та інші об’єкти, назви яких пов’язані із росією” більш ніж 90% українців відповіли “Так, потрібно”. І з цим не посперечаєшся.

Лікарі, що прославили Україну далеко за її межами та зробили значний вклад у вітчизняну медицину безперечно заслуговують на те, аби вулиці нашої столиці прикрашали таблички з їх іменами”,- прокоментував KВ адвокат, депутат Київської облради Роман Титикало.

Читайте: Київрада планує перейменувати 15 вулиць та 5 станцій метро, назви яких пов’язані з росією

КиївВлада

Теги: новини києва, війна росії з україною, Роман Титикало, вулиця льва толстого, університет богомольця, перйменування, караваєвська, володимир опанасович караваєв, юрій кучин

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій