четвер, 25 квітня 2024 г.

ВР дозволила роботодавцям звільняти працівників через неможливість забезпечити умови праці

ВР дозволила роботодавцям звільняти працівників через неможливість забезпечити умови праці

Верховна Рада (ВР) прийняла в цілому як закон проект документу, що встановлює додаткову підставу для звільнення співробітника. Зважаючи на війну, йдеться про неможливість забезпечити умови праці через те, що необхідні потужності чи майно знищено внаслідок бойових дій.

Про це KВ стало відомо з законопроекту №7251 “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин”, ухваленого в другому читанні 262 голосами 1 липня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Документ авторства голови парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової та її колег по фракції "Слуга народу" прописує, зокрема, підстави припинення чи призупинення дії трудових договорів в умовах воєнного стану. 

Окрім Третьякової серед співавторів законопроекту значаться столичні мажоритарники Мар’яна Безугла (217 округ) та Сергій Швець (214 округ). 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно проекту закону, Кодекс законів про працю та низка інших законів доповнюється нормами, що стосуються воєнного стану. 

Зокрема, уточнюється, що призов або вступ працівника або фізичної особи, яка використовує найману працю, на військову службу, є підставою для припинення трудового договору.

До таких підстав додається смерть смерть фізичної особи, яка використовує найману працю, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (те саме – у разі смерті працівника), а також "підстави, передбачені іншими законами".

Визначається, що розірвати трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можна у разі відсутності працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці. 

Ще одна причина – неможливість забезпечувати працівникові умови праці, “внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій".

Що стосується тимчасового призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість обом сторонам трудових відносин виконувати свої обов'язки, то це призупинення спочатку оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця. Цей документ повинен містити інформацію про причини призупинення, строк призупинення (не більше, ніж період дії воєнного стану), кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися. 

Потім цей наказ роботодавець надсилає узгодженими засобами електронного зв'язку на погодження військово-цивільній адміністрації, яка, у свою чергу, у триденний строк поінформувати його про погодження. 

Читайте: Рада попередньо відкорегувала трудові відносини під умови воєнного стану

Фото: “Главком”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, російсько-українська війна, Верховна Рада, слуга народу, галина третьякова, трудові відносини, трудовий договір, 7251

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій