п'ятниця, 29 березня 2024 г.

ВР проголосувала за ліквідацію ОАСК та створення Київського міського окружного адмінсуду

ВР проголосувала за ліквідацію ОАСК та створення Київського міського окружного адмінсуду

Сьогодні, 13 грудня 2022 року, Верховна Рада (ВР) ухвалила законопроєкт, яким ліквідовується скандальний Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК). Також нардепи підтримали законопроєкт, яким замість ОАСК має з’явитись Київський міський окружний адміністративний суд. Автором обох законопроєктів є Президент Володимир Зеленський, який вніс їх до парламенту ще в квітні минулого року.

Про це KВ дізналась з повідомлення народного депутата Олексія Гончаренка (фракція "Європейська солідарність) та з допису  народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Рада проголосувала [законопроєкти] №5369 щодо ліквідація ОАСК та №5370 про утворення Київського міського окружного адміністративного суду. Обидва в цілому – 310 та 326 голосів”, – написав Железняк.

Голосування за ліквідацію ОАСК (№5369) по фракціям та депутатським групам, за словами Железняка, виглядає наступним чином:

  • “Слуга народу” – 194;

  • “Європейська солідарність” – 24;

  • ВО “Батьківщина” – 11;

  • “Платформа за мир та життя” (“ОПЗЖ”) – 20;

  • “Відновлення України” (“ОПЗЖ”) – 13;

  • “Довіра” – 14;

  • “Голос” – 13;

  • “За майбутнє” – 12;

  • позафракційні – 9.

Також, за повідомленням київського мажоритарника Дмитра Гуріна (218 округ, Оболонь), від голосування утримались два нардепи (один з “Голосу” та один з “Довіри), ще 31 нардеп не голосував.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Автор обох законопроєктів – Президент Володимир Зеленський. Обидва законопроєкти було внесено в ВР 13 квітня 2021 року. Тільки вчора комітет ВР з питань правової політики рекомендував прийняти їх у першому читанні та в цілому, про що повідомив член профільного комітету Роман Бабій (фракція “Слуга народу”).

Зазначимо, що ОАСК відновив роботу в квітні і встиг прийняти майже 50 тис. рішень, багато з яких мають сумнівний, корупційний або злочинний підтекст. Про це йдеться в сьогоднішньому сюжеті Bihus.Info “Зашквари ОАСКу під час війни: мільйон для КДБіста і послуга росіянину”.

ОАСК є одним із найскандальніших судів України. Саме цей суд скасував рішення Нацбанку про перелік пов'язаних із Приватбанком осіб, а перед цим визнав незаконною націоналізацію ПАТ "КБ Приватбанк". Цей же суд скасовував перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, після чого Київрада та Інститут національної пам'яті заявили про намір оскаржити ОАСК скасував люстрацію колишнього заступника прокурора Києва і визнав 9-поверхівку на Батиєвій горі 4-поверховою будівлею з антресолями.

Днями ОАСК скасував накази Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації (КМДА) про внесення павільйону “Квіти України” до Державного реєстру нерухомих пам’яток і Переліку об’єктів культурної спадщини Києва, відповідно. Якщо рішення ОАСК не буде оскаржене, забудовник знесе “Квіти України” на вул. Січових Стрільців, 49, і збудує там бізнес-центр. Зазначимо, один зі співвласників забудовник – ТОВ “Квіти України” – раніше мав бізнес в росії та був причетний до фінансування партії “Розумна сила” команди президента-втікача Віктора Януковича.

Читайте: Рішення ОАСК: “Квіти України” не є пам`яткою культури

Стосовно голови ОАСК Павла Вовка (на фото), його заступника Євгена Аблова і ще десяти судів ОАСК в Вищому антикорупційному суді розглядається кримінальна справа НАБУ за “плівками ОАСК”. Їх звинувачують в створенні “злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі”. Павло Вовк довго бігав від детективів НАБУ, але врешті решт детективи вручили йому підозру. В листопада 2022 року голова та інші судді ОАСК вперше прийшли на засідання по їхній справі до Вищого антикорупційного суду, де вели себе дуже нахабно.

Крім того, 30 грудня 2021 року ОАСК прийняв до розгляду позов президента-втікача Віктора Януковича про визнання незаконним усунення його від посади відповідним рішенням ВР в лютому 2014 року. Через низку махінацій ця справа потрапила до заступника голови ОАСК Євгена Аблова. А 16 лютого 2022 року ОАСК прийняв ще один аналогічний позов від Януковича. Що, на думку багатьох аналітиків і спостерігачів означає лише одне – Павло Вовк та його підлеглі готували правову базу під повернення Віктора Януковича на посаду Президента України у випадку успіху військової агресії росії.

Минулого тижня Держдеп США запровадив санкції проти Павла Вовка та двох його найближчих родичів.

Читайте: Державний департамент США запровадив санкції проти голови ОАСК Павла Вовка

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини києва, новини україни, суд, володимир зеленський, Верховна Рада, президент україни, оаск, олексій гончаренко, ліквідація, дмитро гурін, павло вовк, євген железняк, №5369, №5370

п'ятниця, 29 березня 2024 г.
10:04
На Київщині внаслідок падіння уламків пошкоджені два приватні будинки, - Руслан Кравченко
09:42
Київ збільшив вартість транспортної карти до 75 гривень з 1 квітня
09:23
Масована атака рф: українські захисники знищили 58 БПЛА та 26 ракет
09:06
На Новопавлівському напрямку в районах пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне противник атакував 22 рази, - Генштаб ЗСУ
четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
19:42
Поліцейські затримали киянина, який через помсту вбив собаку колишньої дівчини
19:23
Бучу відвідала делегація з Боснії і Герцеговини
19:04
ВАКС продовжив обов'язки судді Верховного суду Князєву
18:46
КОВА максимально сприяла правоохоронним органам у затриманні “крота”, - Руслан Кравченко
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
Календар подій