четвер, 28 березня 2024 г.

У ВР зареєстровано законопроект про збільшення військового податку до 3%, урядове керівництво пенсіями, відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики та повернення ввізного мита на автомобілі

У ВР зареєстровано законопроект про збільшення військового податку до 3%, урядове керівництво пенсіями, відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики та повернення ввізного мита на автомобілі

За ініціативи голови комітету Верховної Ради (ВР) з питань фінансів, податків та митної політики Данила Гетманцева (на фото), військовий збір може бути збільшений вдвічі – до 3%. Пропонується повернути мито на імпортні автомобілі. Відшкодування ПДВ суб'єктам підприємницької діяльності може бути запроваджено у вигляді виплат облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). Пропонується дозволити імпорт табачних виробів з країн Євросоюзу, Канади, Швейцарії, Туреччини, Мексики, Індонезії та Філіппін. Також Кабінет міністрів може отримати право прямого керівництва Пенсійним фондом.

Про це KВ стало відомо з законопроекту №7311 “про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану”  авторства голови комітету ВР з питань фінансів, податків та митної політики Данила Гетманцева, який зареєстровано в ВР 24 квітня (в Пасхальну неділю).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Відповідно до законопроекту, у випадку його прийняття, ставка військового збору буде збільшено вдвічі – з 1,5% до 3%.

На період дії правового режиму воєнного стану військовим збором не будуть оподатковуватись: працівники правоохоронних органів, військовослужбовці та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СВР, Держприкордонслужби, співробітники та працівники МВС, УДО, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, а також “інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації” (ймовірно, мова йде про сили територіальної оборони та добробати).

Нагадаємо, військовий збір введено в Україні влітку 2014 року законом №1621-VII.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Пропонується повернути мито на імпортні автомобілі. У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що звільнення автомобілів від оподаткування ввізним митом себе не виправдало: за перший тиждень дії цієї норми до бюджету не надійшло 350 млн гривень, а зараз сума пільг становить понад 100 млн гривень, крім того, є непоодинокі випадки ввезення автівок преміального класу.

Відшкодування ПДВ суб'єктам підприємницької діяльності пропонується встановити у вигляді відшкодування ОВДП. В разі такого відшкодування, можливо призначення камеральних податкових перевірок. 

Зазначимо, вчора Європейська комісія запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до Євросоюзу. “Цей далекосяжний крок покликаний допомогти збільшити експорт України до ЄС. Це допоможе полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення Росії”, – сказано в заяві ЄК.

Раніше, 26 квітня, Велика Британія ініціювала скасування всіх ввізних мит і тарифних квот у торгівлі з Україною, юридичне оформлення цього рішення має відбутись найближчим часом

Читайте: Європейською комісією погоджено прибрати на рік усі мита й квоти на український експорт, – Зеленський

Також законопроектом пропонується дозволити імпорт в Україну табачних виборів з маркуванням країн-членів Євросоюзу, Канади, Швейцарії, Туреччини, Мексики, Індонезії та Філіппін.

Крім того, пропонується поширити повноваження Кабінету міністрів на період дії воєнного стану та протягом 180 днів після його припинення у сфері пенсійного забезпечення:

  • Уряд визначає особливості призначення, перерахунку, виплати, продовження виплати та фінансування пенсій;

  • Уряд затверджує бюджет, вносить зміни до бюджету Пенсійного фонду та приймає інші рішення, передбачені законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” без погодження (схвалення) правлінням Пенсійного фонду. 

“На період дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування, призначення пенсій внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів, та/або щодо яких відсутні відомості про періоди страхового стажу, трудової діяльності, здійснюється на підставі відомостей наявних у: державному реєстрі фізичних осіб платників податків; єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування; реєстрі страхувальників та реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування; інформаційній системі Державної міграційної служби та МВС; єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб”, – сказано в законопроекті.

Читайте: Уряд пропонує парламенту дозволити бізнесу працювати під час війни без оформлення дозволів та ліцензій

Фото: Facebook Данила Гетманцева

КиївВлада


Антон Подлуцький

Теги: новини україни, війна росії проти україни, Верховна Рада, законопроект, данил гетманцев, пдв, експорт, імпорт, пенсійний фонд, військовий збір, овдп, податки в україні, мито на ввезення автомобілів

четвер, 28 березня 2024 г.
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
15:24
У Києві вручили нагороди переможцям конкурсу стартапів ProIT Startup Toloka
15:15
На Харківщині під черговим обстрілом рф загинула щонайменше одна людина, є поранені
15:05
На Київщині без електропостачання наразі 300 точок обліку, – Міненерго
14:45
СБУ затримала високопосадовця Київської ОВА, який збирався шпигувати на користь рф
14:24
В “Інтергал-Буд” діють 2% знижки для військових та медиків на купівлю житла
14:06
Освітяни Козина замовили сухофрукти у ФОПа дорожче, ніж ринку
13:45
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
13:25
Перший рейс здійснив поїзд Прага — Чоп
13:04
У Києві затримали агента рф, який під виглядом капелана планував шпигувати за бригадою десантників ЗСУ
12:44
У Славутичі вирішили завершити опалювальний сезон 31 березня
12:26
Дитсадок на Харківському масиві відремонтують за 206 млн гривень
12:04
Пошкоджений ракетою будинок на Солом’янці включили до переліку на першочергове відновлення
11:45
У Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали 100-річні дуби на майже 60 млн гривень
11:22
У Бучі через проведення слідчих дій перекрито рух транспорту на вулиці Вокзальній
Календар подій