вівторок, 23 квітня 2024 г.

У Демидові назріває екологічне лихо

У Демидові назріває екологічне лихо

У Демидові, що на Київщині, місцеві четвертий місяць потерпають від штучної повені. Внаслідок російської навали була зруйнована дамба і вода із Київського водосховища затопила село. Рівень води знизили завдяки помпам, але це виявилося малоефективним. Місцеві побоюються і того, що тимчасова піщана дамба просто не стримає потік води і село знову піде під воду. У Демидові попереджають, якщо обласна влада не вдіє кардинальних заходів, то готові до радикальних методів – перекриття дороги.

Про це KВ дізналася із сюжету в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини". 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зокрема у сюжеті наголошуються, що деокуповане село Демидів, що входить нині до Димерської громади Вишгородського району,  ще з середини квітня потерпає від великої води з Київського водосховища, яка затопила село внаслідок руйнування дамби під час нападу військ рф. Подекуди рівень затоплення був вище за людський зріст. З тих пір минуло вже понад три місяці та вода і досі обмиває пороги більшості будинків. 

Журналісти наголошують, що увесь цей час мешканці виживали і пристосовувалися до життя поряд із водою як могли. Встановлювали, навіть, тимчасові доріжки із піддонів. Нині вода зійшла вже з усіх постраждалих будинків, які тепер потребують капітального ремонту, адже у приміщеннях вже всюди почала господарювати пліснява. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Єдине, де ще лишається вода – це затоплені городи селян. За словами мешканців, подекуди вода сягає на земельних ділянках до трьох метрів. Тож вони висловлюють занепокоєння, що і наступного року земля буде непридатною для городництва. Подекуди ж земля ще настільки волога, що вони бояться пересуватися навіть територією свого подвір’я, тож що вже говорити про відкриті ділянки – затоплені і пасовища для випасу худоби довкола села. Крім того, під водою опинилися погреби, місцеві криниці та скважини, як результат – у селян відсутня питна вода. 



За словами журналіста, нараз у селі працює кілька помп, якими намагаються відкачати воду. Проблема в тому, що для їхньої цілодобової роботи потрібне пальне, яке нині в дефіциті. 

“ДСНС дає на добу 40 літрів, і коли-не-коли ще 20-30 літрів купить сільська громада. Щоб ми цю воду перекачували і викачали із села, необхідно не менше 100 літрів на добу“, – зауважив житель Демидова Володимир Артемчук. 



Та і це не основна проблема. Адже воду після руйнування основної греблі наразі біля села стримує лише тимчасова піщана дамба, яке майже не стримує сильні потоки води, тож вода раз за разом повертається до садиб. 

Мешканці запевняють, якщо не знизити рівень води та не перекрити відповідні шлюзи на Київському водосховищі, то дамба попросту рухне. За підрахунками місцевих жителів, від води вже постраждало понад 100 господарств. Побоюються демидівці і того, що якщо до осені з підвалів помешкань не викачати воду, а території не осошути, то ще більших руйнувань не уникнути.

Натомість в обласній військовій адміністрації заспокоюють, що цю проблему вирішують. 

“Упродовж 2-3 тижнів будуть відремонтовані елементи дамби і відновимо людям нормальні умови для ведення свого господарства”, – заявив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. 


Нагадаємо, що на початку березня у Київській області через зруйновану дамбу рівень води на поймі річки Ірпінь сягнув максимально допустимого рівня. Під загрозою затоплення опинився Демидів, де точаться активні бої з московитами.

Читайте: На Київщині річка Ірпінь вийшла з берегів, під загрозою затоплення окуповані села

Зокрема в квітні тривали роботи з ліквідації наслідків підтоплення селища Демидів. Фахівці впроваджували комплекс заходів для ліквідації підтоплення. Так, на захисних дамбах в Демидів встановили потужну насосну станцію. До роботи залучали три насосні станції місцевих мешканців. Це дозволило знизити рівень води в заплаві річки Ірпінь. Воду з заплави і досі скидають у Київське водосховище через резервний шлюз. 

Читайте: В Демидові на Київщині ліквідовують наслідки підтоплення через руйнування дамби

У травні очільник КОДА Кулеба зауважував, що через підрив дамби на початку повномасштабного вторгнення московітів на територію села   залишалися підтопленими близько 50 будинків.

Читайте: Близько 50 будинків в селі Демидів залишаються підтопленими, – Олексій Кулеба

Фото: скріншот з відеосюжету

КиївВлада

Вероніка Злацька

Теги: новини києва, новини київщини, новини київської області, війна, війна росії проти україни, напад росії на україну, рф, підтоплення, екологія, дамба, демидів, київське водосховище, гребля, кастрафа

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій