вівторок, 19 березня 2024 г.

“Три фракції Київоблради позбавили конкурентів Склярова права бути обраними головою Київоблради”, - адвокатка

“Три фракції Київоблради позбавили конкурентів Склярова права бути обраними головою Київоблради”, - адвокатка

У суді триває розгляд справи за позовом депутата Київської облради від "ЗА Майбутнє" Ярослава Москаленка щодо оскарження обрання голови Київоблради. У партії впевнені: депутати від “Слуги народу”, “Опозиційної платформи – за життя” та “Батьківщини” порушили не лише процедуру голосування, а й діяли всупереч норм Регламенту.

Про це, як передає KV, повідомила керівник юридичного відділу Київської обласної організації політичної партії "ЗА Майбутнє" Любов Гребелюк. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

За її словами, процедура обрання кандидата на голову Київської обласної ради за Регламентом порушувалася двічі. 

Вперше депутати від “Слуги народу”, “Опозиційної платформи – за життя” та “Батьківщини” зірвали сесійне засідання та процедуру повторного таємного голосування 25 листопада 2020 року. Тоді кандидат від політичної партії “ЗА Майбутнє” Ярослав Москаленко йшов з відривом (42 голоси) від свого опонента від політичної партії “Слуга народу” Олександра Склярова. За нього депутати віддали лише 38 голосів.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

"Представники тимчасової президії від “Слуги народу”, ОПЗЖ та “Батьківщини”, розуміючи, що при дотриманні Регламенту їхній кандидат не набирає необхідної кількості голосів, провели  “таємне” засідання тимчасової президії Київської обласної ради VIII скликання, на яке не було запрошено представників партій “ЗА Майбутнє” та “Європейська солідарність”. На засіданні протиправно прийнято рішення (у формі протоколу) про визначення порядку денного пленарного засідання, де запропоновано продовжити перше пленарне засідання першої сесії, змінити форму бюлетеня та змінити склад Лічильної комісії", – говорить Любов Гребелюк.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Адвокат зауважила, що вдруге депутати пішли всупереч Регламенту вже 27 листопада 2020 року під час повторних виборів голови ради. У результаті дій депутатів, за її словами, Москаленко фактично позбавили права на рівноправну участь у голосуванні та бути обраним.

"У випадку, встановленому пунктом 12 ст. 25 Регламенту, одним з основних критеріїв законності процедури обрання голови, є саме наявність одного бюлетеня з прізвищами всіх кандидатів на посаду голови ради. Між тим, Київська обласна рада в порушення Регламенту затвердила бюлетені для кожного кандидата на посаду голови, де зазначила лише одне прізвище. Бюлетені з прізвищем Москаленка депутатам не надавались, були роздані бюлетені лише за Склярова [...] За алфавітом прізвище Москаленко йде перед Скляровим, проте бажання провладної коаліції влаштувати обрання саме Склярова дозволило проігнорувати положення Регламенту і в цій частині", – додала вона.

За словами Любов Гребелюк, нині обласна рада, на чолі зі Скляровим, стверджує про правомірність затвердженої форми бюлетеня. 

"Вона ділить вибори на перші, які на їхню думку врегульовані Регламентом, і на повторні, які начебто Регламентом не врегульовані. В такий спосіб Київська обласна рада намагається маніпулювати в суді. Проте, Регламентом Київської облради чітко встановлено, що до бюлетеня по виборах посадових осіб Ради включаються всі висунуті кандидатури, які дали згоду балотуватися. А також те, що такий бюлетень має бути лише один", – резюмувала вона.

Нагадаємо, що тарифну сесію Київоблради, на якій депутати планували розглянути звернення до президента про надзвичайно високі тарифах на енергоносії, відклали на невизначений термін. З ініціативою скликати таку сесію в Київоблраді виступали депутати фракцій "За Майбутнє" і "Європейська солідарність".

Читайте: “За майбутнє” Киевщины готовы судиться со “Слугой народа”

Фото: колаж KV

КиевVласть


Вероніка Злацька

Теги: новости киевской области, новости киевщины, новини київщини, суд, позиція, мнение, позиция, власть киевщина, местные выборы, За майбутнє, ярослав москаленко, місцеві вибори, областной совет, обласна рада, любов гребелюк, любовь гребелюк

понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
18:26
На озері Богатирському було виявлено перевищення норми нафтопродуктів у 3,6 рази, - “Плесо”
18:03
На Київщині пройде лекція-презентація “Історія дайвінгу у Світі та Україні”
17:46
Чеська залізниця запускає новий поїзд до України
17:27
Столичні правоохоронці повідомили про підозру організаторам черговой схеми незаконного виїзду за кордон (фото)
17:05
У Києві спростять порядок встановлення меморіальних дощок
16:45
У Деснянському районі п’яний водій вчинив потрійну ДТП, постраждали двоє водіїв
16:25
Міноборони у лютому заблокувало постачання 264 т неякісних продуктів до військових частин
16:03
Відзавтра, 19 березня, на станції метро “Шулявська” розпочнеться капітальний ремонт ескалатора
Календар подій
Житло замість історичної будівлі: у Києві вирішується доля сторічної садиби Маліна
18 березня 2024 г. 09:00
Житло замість історичної будівлі: у Києві вирішується доля сторічної садиби Маліна
Посадовці КМДА формально ще можуть спробувати відстояти в касаційному суді свою позицію – не видавати МУО на проєктування, які допоможуть замовникам легально перетворити історичну садибу Маліна (1890 рік побудови) на вул. Олександра Кониського, 22 у сучасний житловий будинок. Чиновники до цього програли два суди по цьому питанню. Причина – історичному об'єкту офіційно не надано статус пам'ятки, а гучне рішення Київради від серпня 2021 року, яким власникам таких об'єктів було рекомендовано утриматися від здійснення робіт в них, як на цьому ще тоді наголошувала КВ, не має “зобов'язального характеру”. Поки київські активісти добиваються присвоєння садибі Маліна охоронного статусу, забудовники, які, схоже, пов'язані з “групою родин Негрича та Голиці", встигли зруйнувати значну частину будівлі. Відповідні слідчі дії станом на сьогодні ніяких результатів не принесли і, ймовірно, вже не принесуть.
Позивний “Тьотя”: за що судитимуть ексгендиректорку столичного КП “Інформатика” Вероніку Малкову
14 березня 2024 г. 09:00
Позивний “Тьотя”: за що судитимуть ексгендиректорку столичного КП “Інформатика” Вероніку Малкову
Столичні правоохоронці завершили слідство відносно ексгендиректорки та діючої заступниці керівника КП “Інформатика” Вероніки Малкової (на колажі). Наразі вона офіційно є обвинуваченою у розповсюдженні даних з вуличних камер відеонагляду, які встановлювалися в Києві за рахунок коштів міського бюджету. За цей злочин посадовиці загрожує до 5 років позбавлення волі, але яким буде кінцевий вердикт Шевченківського райсуду, покаже час. Так, слідчі встановили, що Малкова спільно ще з двома особами, один із яких є її підлеглим, допомагали громадянам, зокрема, встановлювати маршрути переміщення транспортних засобів по місту. Такий процес вони називали “розшуком”, а тодішня очільниця “Інформатики” навіть мала “позивний” – “Тьотя”. При цьому, в КМДА і Київраді, схоже, не поспішають робити свої кроки щодо покарання винних. Малкова повернулася до роботи після відсторонення у березні 2023-го, а ініціатива депутатського корпусу щодо створення спеціальної комісії, яка розслідує такі інциденти, так і не була офіційно запроваджена.