середа, 24 квітня 2024 г.

“Слуга народа” больше не настаивает на скандальных изменениях в регламент Рады

“Слуга народа” больше не настаивает на скандальных изменениях в регламент Рады

Глава фракции “Слуга народа” в Верховной Раде (ВР) Давид Арахамия (на фото) решил отозвать свой законопроект об изменениях в регламент, раскритикованных оппозиционными фракциями Рады. Свое решение один из лидеров президентской партии объяснил желанием найти консенсус с критиками норм законопроекта, в частности, идеи ограничить право депутатов подавать поправки к законопроектам (что влияет на доступ народных избранников к парламентскому микрофону).

Об отзыве проекта закона №2691 "О внесении изменений в закон Украины "О регламенте Верховной Рады" касательно усовершенствования законодательной процедуры" KV узнала со слов автора законопроекта Давида Арахамии.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

"Я сегодня отозвал эту версию Регламента, потому что было много вопросов", – сказал Арахамия в четверг в кулуарах журналистам.

Чтобы “исправить недочеты” и “объединить парламент”, глава фракции "Слуга народа" пригласил для доработки документа по два представителя от каждой фракции и группы Рады.

Подвергнутый критике законопроект предусматривал, в частности, голосования по каждому предложению и правкам при рассмотрении законопроектов во втором чтении, если их поддержит не менее одной трети нардепов. 

Но при этом регламент изменялся таким образом, что внесение идентичных предложений и поправок к законопроекту не позволялось. 

Как известно, народные депутаты часто используют большое количество поданных поправок, чтобы затормозить рассмотрение того или иного законопроекта. 

Кроме этого, авторам правок по нынешнему регламенту в обязательном порядке предоставляется право выступления, чем народные избранники охотно пользуются. Для парламентской оппозиции это “право на микрофон” особенно важно.

Отозванный законопроект также отводил для голосования в сессионные недели только один день – четверг, а остальные дни оставлял для обсуждения законодательных инициатив. 

Проект закона также регулировал особенности рассмотрения законопроектов, определенных как неотложные и содержал ряд других новаций.

Читайте: Рада хочет голосовать только по четвергам

Ранее в этот же день, 16 января, президент “поставил на паузу” введение префектов в столице и областях – после консультаций со своей парламентской партией Владимир Зеленский решил отозвать собственный проект изменений в Конституцию, касающихся децентрализации. 

Этот законопроект изначально вызвал критику, нарекания и протесты на Киевщине и по Украине, был раскритикован Ассоциацией городов Украины и парламентской оппозицией. 

Критики заявили, что в поданном президентом виде институт префектов – это инструмент наращивания государственного вмешательства во всех отраслях муниципальной жизни, а некоторые нормы законопроекта таят в себе угрозы федерализации в угоду Москве. 

Против поспешной “перекройки” Основного закона Украины высказались и европейские партнеры нашей страны.

Читайте: Владимир Зеленский отзывает одиозный проект закона “о префектах”

Фото: Корреспондент

КиевVласть

Алексей Игнатьев

Теги: новости киева, новости украины, верховная рада, слуга народа, регламент, давид арахамия

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.