п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

Рада запретила самовольное выжигание травы, но пока не ввела штрафы за самопал

Рада запретила самовольное выжигание травы, но пока не ввела штрафы за самопал

Верховная Рада (ВР) приняла закон относительно нарушения правил пожарной безопасности в лесах, сельскохозяйственных угодьях и других природных экосистемах. Законопроект во втором чтении запрещает выжигание сухой растительности или ее остатков без соблюдения установленного порядка, но, в отличие от первого чтения, ответственность за нарушение порядка не устанавливает. Изначально предполагались серьезные штрафы от трех до более 30 тысяч гривен. Возможно, штрафы введут отдельным законом, как это рекомендовало Раде ее научно-экспертное управление.

О принятии закона KV стало известно в ходе пленарного заседания ВР 19 февраля 2021 года. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Законопроект №3526 “О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно усиления защиты лесов, предотвращения пожаров на землях лесного и водного фонда, торфяниках и на землях других категорий” поддержало 311 народных депутатов. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Принятый документ запрещает выжигание сухой растительности или ее остатков на территории лесов и разных категориях экосистем земель без соблюдения порядка, установленного центральным органом исполнительной власти (ЦОИВ), который формирует и воплощает в жизнь государственную политику в сфере охраны окружающей природной среды.

Но, в отличие от проголосованного в первом чтении текста, во втором из него изъяли дополнения в Кодекс Украины про административные правонарушения (КУоАП) относительно наказаний за самопал травы или поджоги в лесной и прибрежной зоне.

Отметим, что в Главном научно-экспертном управлении ВР еще перед первым чтением законопроекта обращали внимание народных депутатов, что “Согласно ч. 4 ст. 2 КУоАП “изменения в законодательство Украины об административных правонарушениях могут вноситься исключительно законами о внесении изменений в настоящий Кодекс и другие законы Украины, устанавливающие административную ответственность (...)”. Однако законопроектом не учтены указанные положения и предусматриваются изменения в КоАП в представленном проекте, а не в проекте отдельного законодательного акта”.

Возможно, именно поэтому из текста законопроекта ко второму чтению убрали административные санкции (тем более, что законопроект был принят депутатами без обсуждения, а тема штрафов является чуткой для групп и фракций, чьи представители ранее ратовали за ужесточение наказаний за самовольное выжигание травы).

Напомним, предлагалось за уничтожение или повреждение, выжигание полезащитных лесных полос и защитных лесных насаждений предлагаются такие денежные штрафы:

  • для граждан – от 3060 до 6120 гривен;

  • для должностных лиц – от 15300 до 21420 гривен.

Те же действия, если они будут совершены в пределах территорий и объектов природно-заповедного фонда:

  • для граждан – от 6120 до 12240 гривен штрафа;

  • для должностных лиц – от 21420 до 30600 гривен.

Читайте: В Раде принят за основу законопроект об усилении административной ответственности за поджоги в лесу

Фото: “РБК-Украина”

КиевVласть

Алексей Игнатьев

Теги: новости киева, новости украины, верховная рада, выжигание травы

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.