п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Рада переглянула повноваження рятувальників у системі МВС

Рада переглянула повноваження рятувальників у системі МВС

Верховна Рада (ВР) розмежувала повноваження у сфері цивільного захисту між Міністерством внутрішніх справ та Державною службою з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Документ, відправлений на підпис президенту Володимиру Зеленському, закріплює за МВС під керівництвом Дениса Монастирського (на фото) повноваження формувати політику цивільного захисту, а ДСНС відводить роль її виконавця.

Про це KВ стало відомо із законопроекту №5847 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту”, ухваленого ВР (274 голосів “за”) у другому читанні та в цілому на засіданні 21 квітня 2022 року (законопроект передано на підпис президенту Володимиру Зеленському).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Розділити повноваження формування державної політики у сфері цивільного захисту та організацію її реалізації в команді президента Зеленського хотіли ще за часів екс-міністра внутрішніх справ Арсена Авакова (ДСНС перейшла під контроль МВС 25 квітня 2014 року).

З пояснювальної записки до законопроекту №5847 випливає, що рішення знову розділити МВС та ДСНС було документально оформлено ще у 2020 році, “відповідно до протоколу засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад та територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоров'я, економічної, фінансової та правової політики, правоохоронної діяльності, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури від 18 червня 2020 р. №3”.

Але відкрито заговорили про це в “Слузі народу”, а законопроект уряду Дениса Шмигаля був внесений в Раду – вже після того, як влітку 2021 року Аваков був звільнений з посади, а замість нього призначений цілком лояльний президентові Зеленському міністр – Денис Монастирський

Утім, потрібні Офісу президента законодавчі зміни були проведені через сесійну залу Ради тільки тепер (в першому читанні документ проголосували 16 лютого ц.р.).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно із запропонованою моделлю, МВС вносить на розгляд Кабміну проекти планів державного рівня у сфері цивільного захисту.

Міністерство формує відповідну державну політику з питань створення, утримання та реконструкції захисних споруд, а також щодо інженерно-технічних заходів, пожежної та техногенної безпеки.

За МВС залишається визначення політики щодо радіаційного та хімічного захисту; складання обов'язкових для всіх статутів та правил, що належать до техногенної та пожежної безпеки, а також норм, інструкцій та методики для системи цивільного захисту.

Як і до цього, міністерство відповідатиме за державний контроль у сфері пожежної та техногенної безпеки, дозвільно-реєстраційну діяльність, оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення тощо.

Законопроект докладно розписує повноваження ДСНС, здебільшого ці повноваження зараз віднесені до сфери МВС. Пропонується зробити інакше: детальніше розписати повноваження ДСНС, а також передати цьому відомству навчальні заклади та наукові центри, заклади охорони здоров'я (медичні підрозділи), що належать до сфери управління рятувальників.

Керівником ДСНС з 16 лютого 2022 року є Сергій Крук. Він змінив на цій посаді звільненого торік у листопаді Миколу Чечоткіна. 

Докладніше: Мечты Зеленского сбываются: МВД начинают возвращать к “дореволюционному” состоянию

Фото: BBC News Україна

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, володимир зеленський, дснс, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, слуга народу, денис шмигаль, президент україни, мвс, денис монастирський, державна служба з надзвичайних ситуацій, міністерство внутрішніх справ

п'ятниця, 29 березня 2024 г.
13:03
На Північному мосту обмежать рух транспорту до 15 червня (схема)
12:42
У столиці судитимуть росіянина, який скоїв розбійний напад на аптеку
12:24
В Україну повернули тіла 121 полеглого оборонця
12:02
У Польщі переговори щодо українського зерна не мали успіху, але Сольський налаштован оптимистично, - ЗМІ
11:44
Руслан Кравченко: Німеччина продовжить допомагати Київщині у процесі відбудови
11:25
Комунальні підприємства Вишневого подарують військовим два авто вартістю 110 тисяч доларів
11:01
29 комунальних медзакладів столиці підключено до Реєстру територіальної громади, - КМДА
10:47
Голосіївська окружна прокуратура через суд вимагає повернути державі приміщення вартістю понад 6,7 млн гривень
10:28
Унаслідок нічної атаки рф пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях, - Шмигаль
10:04
На Київщині внаслідок падіння уламків пошкоджені два приватні будинки, - Руслан Кравченко
09:42
Київ збільшив вартість транспортної карти до 75 гривень з 1 квітня
09:23
Масована атака рф: українські захисники знищили 58 БПЛА та 26 ракет
09:06
На Новопавлівському напрямку в районах пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне противник атакував 22 рази, - Генштаб ЗСУ
четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
Календар подій