середа, 26 червня 2024 г.

Президент Зеленський відвідав Литву: підписано важливі документи про співпрацю у сфері оборони та енергобезпеки

Президент Зеленський відвідав Литву: підписано важливі документи про співпрацю у сфері оборони та енергобезпеки

У межах офіційного візиту до Литовської Республіки Президент України Володимир Зеленський і президент Литви Гітанас Наусєда підписали Спільну заяву. Крім того, у присутності лідерів двох держав було завізовано низку українсько-литовських документів.

Про це KВ дізналася з повідомлення на Офіційному інтернет-представництві Президента України Володимира Зеленського.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Нашу свободу та незалежність не можна сприймати як даність, їх потрібно захищати й підтримувати щодня. Наразі немає кращого способу забезпечити це, окрім як через членство і Литви, і України в НАТО та ЄС”, – сказано у Спільній заяві президентів.

У документі наголошується, що “з огляду на героїчний опір українського народу неспровокованій, невиправданій та надзвичайно жорстокій агресивній війні Росії, що триває проти України, президенти наголосили, що в зобов’язанні підтримувати Україну немає місця будь-якій втомі. Президент Гітанас Наусєда підтвердив, що Литва залишатиметься з Україною до її перемоги”.

Також заявляється, що “Литва продовжуватиме надання військової підтримки Україні у відповідь на її термінові та довгострокові потреби, зокрема через очолювану Литвою коаліцію для допомоги Україні в розмінуванні, в питаннях постачання зброї та військового обладнання, через навчання та співпрацю оборонних індустрій, включно зі спільними підприємствами, розміщенням виробництва в Україні та сприянням обміну інформацією щодо відповідних досліджень і розробок, пов’язаних з обороною”.

А зважаючи на продовження атак росії на цивільне населення, цивільну та критичну інфраструктуру України, Литва підтвердила свою готовність і далі надавати Україні гуманітарну допомогу та іншу підтримку для забезпечення стійкості енергетичного сектора України протягом зими. 

Минулої зими Литва була одним із найбільших постачальників генераторів, трансформаторів і відповідних запчастин до України.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Окрім спільної заяви лідерів України та Литви у Вільнюсі було підписано низку двосторонніх документів, зокрема, Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством стратегічної промисловості України та Литовською асоціацією оборонної та безпекової промисловості.

Також було підписано листи про наміри між АТ “Українська оборонна промисловість” та чотирма іноземними компаніями: RSI Europe, Brolis Semiconductors, DMEXS та NT Service. Ці підприємства займаються інноваційними розробками та виробництвом у військовій сфері. Вони спеціалізуються на створенні та виготовленні сучасних засобів РЕБ, систем дистанційного ініціювання підриву, оптики для стрілецької зброї, а також систем спостереження.

Як стало відомо на спільній прес-конференції президентів, Литва в лютому відправить в Україну бронетранспортери M577, також затверджено пакет довгострокової військової допомоги на суму 200 млн євро, заявив президент республіки Гітанас Науседа: "На засіданні Держради з оборони ми затвердили пакет довгострокової військової допомоги Україні розміром 200 млн євро. У січні ми знову відправимо в Україну боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому – бронетранспортери М577, будемо навчати українських військових".

Як повідомило міністерство оборони республіки, Литва передасть Україні 2024 року придбані 2023 року транспортні засоби, включно з вантажівками, пікапами, машинами швидкої допомоги, різноманітними причепами та навантажувачами. Також буде передано безпілотні літальні апарати, антидрони, системи дистанційного підриву, боєприпаси та магазини, комплекти теплого одягу й різне зимове обладнання. За даними міністерства, більша частина допомоги спрямована на потреби коаліції з розмінування України, яку формує Литва, і міститиме закупівлю різного обладнання для розмінування, навантажувачів, вантажівок, а також боєприпасів і сухих пайків. Ця допомога надійде в Україну у 2024-2025 роках. До кінця поточного року планується навчити близько 3 тис. українських військових.

Читайте: В Ірпені відкрили відбудований урядом Литви садок “Рута”

Фото: Пресслужба Президента

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, володимир зеленський, президент україни, офіційний візит, президент литви, гітанас наусєда

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій