п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

Президент “Київміськбуду”: ринку нерухомості знадобиться приблизно рік, аби відновитися після коронакризи

Президент “Київміськбуду”: ринку нерухомості знадобиться приблизно рік, аби відновитися після коронакризи

Голова правління – президент “Київміськбуду” Кушнір Ігор Миколайович в колонці для журналу “Новое время” розповів про наслідки коронакризи і їх вплив на будівельну галузь.

Про це KV стало відомо з повідомлення на сайті ПрАТ “ХК ”Київміськбуд”.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Коронавірус і викликаний пандемією локдаун стали головним викликом минулого року для всього світу. І чим довше він тривав, тим зрозуміліше ставало, що під ударом не тільки здоров’я населення, але і самопочуття всієї економіки. Будівельна галузь трималася з останніх сил, і все ж вистояла. В середньому за день простою забудовник втрачає близько 300 тис. гривень недоотриманої вигоди. Тому великі компанії робили все можливе, щоб ні на день не зупиняти роботи на будмайданчиках. Для цього треба було додатково забезпечити робітників засобами індивідуального захисту, організувати розвезення, закупити антисептики. Але в глобальному плані додаткові витрати на забезпечення санітарно-епідеміологічних заходів допомогли не зупинятися, і в підсумку це вартувало того.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Перед будівельним ринком стояло два головні виклики. Перший з них – економічний. Успішно переживши кризи різних років, “Київміськбуд” зумів сформувати фінансові резерви, рівні кошторисній вартості будівництва під кожен об’єкт. Це допомогло компанії з мінімальними втратами пережити локдаун, не зупиняючи роботи на будмайданчиках. Довелося трохи зменшити темпи, щоб по максимуму акумулювати кошти, – ніхто не знав, як довго триватиме карантин. Такий підхід до фінансування будівництва дозволяє бути впевненим в тому, що “Київміськбуд” добудує свої об’єкти за будь-яких умов. І компанія неодноразово доводила це протягом десятиліть існування.

Другий виклик – криза з боку потенційних покупців. Багато хто втратив роботу під час локдауна, хтось закрив бізнес, хтось перебував у вимушеній відпустці за свій рахунок. Все це негативно позначилося на рівні продажів: в квітні ринок скоротився в середньому на 80%, що є історичним мінімумом. Знову ж, через нерозуміння тривалості жорсткого карантину, багато хто вважав за краще тримати гроші “під матрацом”. У той же час, за 3 весняні місяці сформувався значний відкладений попит, що зіграло на руку надійним забудовникам вже до кінця літа.

Утриматися на плаву і утримати продажі хоча б на мінімальному рівні забудовникам, як і іншим представникам бізнесу, допоміг діджитал. “Київміськбуд” в цьому напрямку рухався досить давно, і локдаун показав, що це вірний шлях на майбутнє. Нам вдалося вивести роботу компанії в онлайн, запровадити консультації по відео-зв’язку і навіть видати в світ унікальний мобільний додаток LiveIn, в якому зібрані абсолютно всі пропозиції квартир компанії. Користувач може в кілька кліків підібрати планування відповідно до своїх критеріїв, зберегти варіанти, що сподобались, сформувати особистий рейтинг квартир, отримувати повідомлення про акційні пропозиції. В цілому, такий алгоритм дій дав можливість не тільки постійно нагадувати про бренд під час локдауна, а й спливати в пам’яті потенційних інвесторів після.

Коронакриза застала зненацька всіх. Менше за інших втратили ті, хто зумів вчасно зорієнтуватися, зменшити (але не зупинити) обороти. Важливу роль відігравала фінансова подушка безпеки – у кого вона була, відчували себе більш впевнено у всіх розуміннях. Ринок нерухомості, з огляду на свою інертність, відкотився назад не дуже сильно. Знадобиться приблизно рік, щоб ситуація вирівнялася, але це якщо на горизонті не передбачається нових локдаунів.

На сьогоднішній день у великих забудовників, і у “Київміськбуду” зокрема, рівень продажів відновився і прирівнюється до докарантинного. Кількість угод на первинному ринку нерухомості повернулася у потрібний тонус ще у вересні – почав реалізовуватися відкладений попит, якому дуже вчасно підіграв курс долара. Є надія, що крива кількості угод буде стабільно зростаючою. Принаймні, судячи з амбітних планів забудовників щодо виходу на ринок нових об’єктів і постійно зростаючої вартості квадратного метра, будівельна галузь має хороші перспективи. А з огляду на той факт, що будівництво дає роботу 5-7 суміжникам і є одним з двигунів економіки в цілому, шанси на успіх є у всіх!

Читайте: Игорь Кушнир: Январский локдаун не имел особого влияния на рынок недвижимости

Фото: пресслужба ПрАТ “ХК ”Київміськбуд”

КиевVласть

Олексій Вєтров

Теги: новини києва, новости компаний, киевгорстрой, КГС, игорь кушнир, київміськбуд, ігор кушнір, кмб, коронакриза

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.