четвер, 2 травня 2024 г.

Після пожежі в київському костелі Св. Миколая за два роки державна влада не виконала жодної обіцянки

Після пожежі в київському костелі Св. Миколая за два роки державна влада не виконала жодної обіцянки

Два роки тому, в ніч з 3 на 4 вересня 2021 року, в київському костелі Св. Миколая трапилась руйнівна пожежа, яка фактично знищила орган, дуже сильно пошкодила задню частину храму та його внутрішнє оздоблення. 1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел Св. Миколая мав бути переданий релігійній громаді, але досі цього не сталося. Тому віряни вимушені звертатися вже до Президента Володимира Зеленського.

Про це KВ стало відомо, зокрема, з листа єпископа Віталій Кривицький, ординарія Київсько-Житомирського, до Президента України Володимира Зеленського.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Звертаюся до Вас в цей драматичний час з питанням, яке по-перше, є на часі, а по-друге зовсім не є складним для виконання. Йому треба лише дати розвинутися, щоб була повернута справедливість для спільноти віруючих та для столичної громади, яка варта мати таку візитівку сакральної архітектури, а не аварійну споруду та пам’ятник тоталітарного безвиходу”, – написав ординарій Київсько-Житомирський Президенту України.

“Відсутність дієвого механізму для повернення культової будівлі вірянам можна розцінити як бездіяльність та байдужість окремих чиновників Міністерства культури та інформаційної політики до збереження костелу – унікальної національної пам’ятки архітектури. А нещодавно прийнятий закон щодо пам’яток архітектури прямо суперечить Закону про свободу совісті, ставлячи будівлю понад правами людини, а відновлення справедливості – лише у вибіркових царинах, відтак перекреслюючи нашу євроінтеграцію та беззаперечну декомунізацію української ментальності”, – наголосив єпископ Кривицький.

“Усильно прошу Вас, не політизувати питання повернення храму [Св.Миколая] парафіяльній спільноті. Церква – це не будь-яка будівля серед тисяч інших, і вона не може стати заручником політичних, хоч би як “на часі” питань. Храм не має бути повернутий тому чи іншому релігійному лідерові, іноземній державі, або національній меншині. Він має повернутися українцям. Костел має знову стати уповні парафіяльною святинею для римсько-католицької спільноти столиці, для киян та гостей міста, для чисельних гостей з-за кордону, які відвідують Україну та з огляду на своє віросповідання, шукають католицький храм, для зустрічі з Богом та спільнотою одновірців. Храм має бути повернутий парафії, щоб вона могла служити всім знедоленим та пораненим війною (і не лише на тілі). Цим парафіяльна спільнота займається від початку повномасштабної війни з особливим завзяттям”, – наголошує єпископ Віталій Кривицький у листі до Президента Володимира Зеленського.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, в ніч з 3 на 4 вересня 2021 року в київському костелі Св.Миколая сталася руйнівна пожежа. Причиною пожежі стало коротке замикання всередині дерев’яного органу. Вогонь пошкодив задню частину та внутрішнє оздоблення храму, знищив орган. 1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел Св. Миколая, мав бути переданий релігійній громаді.

Однак цього так і не сталось, а в Мінкульті продовжують запевняти, що костел буде передано парафії до кінця 2023 року. Таким чином, чиновники та посадовці від культури, прикриваючись суто бюрократичними нормами, потурають подальшій руйнації храму, який, зокрема, є історичним пам’ятником.

Католицька громада продовжує наполягати на поверненні храму, автором якого є Владислав Городецький. Це справедливо та логічно, оскільки Україна пориває з радянським, більшовицьким і московсько-імперським минулим. Ба більше, Україна отримала зобов'язання здійснити реституцію колишнього церковного майна, закріпленого у п. XI висновку Парламентської асамблеї Ради Європи №190 (1995), про потребу “гарантувати релігійним інституціям, власність яких була націоналізована в минулому, реституцію цієї власності в належні строки або, якщо це неможливо, справедливу компенсацію”.

Читайте:

Настоятель храму-близнюка Св. Миколая у Відні обіцяє підтримку католикам у Києві

Настоятель костелу Св. Миколая отець Павло: “Ікона Божої Матері, якій 120 років, не постраждала під час пожежі, хоча з її зворотної сторони були залишки сплаву від металевих труб органу”

Фото: www.flickr.com/spoilt.exile

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, пожежа, костел святого миколая, міністерство культури та інформаційної політики, парафія, президент володимир зеленський, католицька громада, єпископ віталій кривицький

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій