неділя, 28 квітня 2024 г.

Нацкомісія зі стандартів держмови рекомендує перейменувати назву міста Бровари та ще з десяток сіл на Київщині

Нацкомісія зі стандартів держмови рекомендує перейменувати назву міста Бровари та ще з десяток сіл на Київщині

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити назву міста Бровари на історичну Броварі. Також Нацкомісія рекомендувала перейменувати ще 34 села на Київщині. Тепер у місцевої влади є шість місяців, щоб довести доцільність або запропонувати свої варіанти назв. Якщо вони цього не зроблять, парламент змінюватиме назву міста за рішенням цієї комісії.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Національної комісії зі стандартів державної мови. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“На виконання закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії” Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України”, – йдеться в повідомленні. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що на підставі пропозицій членів робочої групи Комісія ухвалила рішення № 230, визначивши перелік назв сіл, селищ та міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою в Україні.

Так згідно рішення Нацкомісії, в Київській області рекомендовано перейменувати місто Бровари на Броварі, змінивши букву "и" на "і". Також рекомендовано перейменувати село Каменка на Кам’янка. 

Крім того, у рішення комісії вказується, що на Київщині є ще 8 сіл які не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики: села Чкаловка, Першотравневе, Перше Травня та Воскресенське. Цим селам рекомендовано запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку. 

Однак, ще 25 селам Київщини, таким як: Майське, Кавказ, Пугачівка, Травневе, Перемога, Переможець, Зірка, Гвардійське, Червоне, Красноліси, Красне, Красний Ріг, Червона Гірка, Красна Слобідка, Красне Перше “обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку”. 

Варто зазначити, що назва Броварі є історичною. За однією з версій це слово кельтського походження, якому 2,5 тисячі років, множина від "бровар", тобто пивовар – професії, яка віками була популярною на цих землях серед козаків і в монастирях. Бровари через "И" з’явилися внаслідок русифікації, спочатку на мапах, а з 1969 і в офіційному вжитку.

Також згідно рішення Нацкомісії рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, зазначаючи, що назва може не відповідати стандартам.

Зазначимо, що в цьому списку ще близько 1400 назв сіл, селищ та міст України. При цьому комісія нe пишe, що не так з цими назвами і в більшості випадків не пропонує нових варіантів, а рекомендує "запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку" або "обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку".

Згідно вищезазначеного закону, органам місцевого самоврядування, військовим адміністраціям населеного пункту (населених пунктів), військово-цивільним адміністраціям населеного пункту (населених пунктів) у шестимісячний строк з дня оприлюднення на офіційному веб-сайті Національної комісії зі стандартів державної мови переліку у встановленому законодавством порядку провести консультації з громадськістю та подати з урахуванням рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів з метою приведення їх назв у відповідність із стандартами державної мови. 

У випадку якщо місцеві влади не нададуть рекомендації щодо перейменування назв міст, сіл та селищ “рішення про перейменування населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови, приймається Верховною Радою на підставі рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови”. 

Нагадаємо, 20 червня на засіданні Київської міської ради депутати прийняли рішення щодо перейменування двох столичних вулиць. Дерусифіковані вулиця Драгомирова у Печерському районі та вулиця Гвардійська у Голосіївському районі

Читайте: Київрада дерусифікувала ще 2 столичні вулиці 

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, бровари, перейменування, рішення, національна комісія зі стандартів державної мови

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій