п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

“Нафтогаз” має намір відключити Трипільську ТЕС від постачання газу за старі борги, наразі відключення відтерміноване

“Нафтогаз” має намір відключити Трипільську ТЕС від постачання газу за старі борги, наразі відключення відтерміноване

KВТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” доручило акціонерному товариству (АТ) “Київоблгаз” припинити постачання газу на Трипільську ТЕС (ПАТ “Центренерго”), яка є найбільшим виробником теплової та електричної енергії в Київській області, а також найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області. Через розголос цієї інформації, доручення “онучки” НАК “Нафтогаз України” було зупинено, проте залишається купа запитань до НАК та Міненерго, в першу чергу: чому Трипільської ТЕС немає в переліку життєво важливих виробників теплової та електричної енергії і як під час жорсткого дефіциту електроенергії, спричиненого терористичними ударами по ТЕЦ та ТЕС з боку російських окупаційних військ, можна відключати від газу одного з найбільших виробників електроенергії.

Про це KВ стало відомо з дописів на Facebook-сторінці народного депутата Олексія Кучеренка (фракція ВО “Батьківщина”), який також є головою тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради щодо кризових явищ на енергоринку.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

25 жовтня ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” (*) доручило АТ “Київоблгаз” (**) припинити газопостачання Трипільській ТЕС (ПАТ “Центренерго” (***)).

“Виходячи з наведеного, АТ “Київоблгаз” вимушене розпочати процедуру відключення від газопостачання з 07.00 години 30 жовтня 2022 року споживача Трипільської ТЕС ПАТ “Центренерго”, яка є найбільшим виробником теплової та електричної енергії в Київській області. Вказані дії в умовах систематичного руйнування енергетичної системи України внаслідок збройної агресії російської федерації можуть призвести до непередбачуваних інфраструктурних та соціальних наслідків”, – сказано в листі “Київоблгазу” на ім’я Олексія Кучеренка, який він опублікував 28 жовтня на своїй Facebook-сторінці.

29 жовтня парламентар повідомив, що направив міністру енергетики Герману Галущенку депутатське звернення “стосовно того – чи входить Трипільська ТЕС до переліку об’єктів енергетики, яким заборонено припиняти газопостачання”. Такий перелік, наголосив Кучеренко, має бути у відповідності до постанови Кабінету міністрів №222 від 6 березня 2022 року (про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Якщо переліку немає – мусить відповідати Міненерго. Якщо є і в нього включена Трипільська ТЕС – буду вимагати жорсткого покарання посадової особи “Нафтогазу”... ставити під загрозу енергопостачання Києва та області в залежності від дурі чергового “нафтогазівця” неприпустимо!”, – наголосив народний депутат.

В той же день, 29 жовтня, у пресслужбі НАК "Нафтогаз України" повідомили, що Трипільська ТЕС відсутня у Переліку споживачів електричної енергії та природного газу, які не належать до категорії побутових споживачів і виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності України, який затвердило Міністерство енергетики.

“Водночас ця станція отримує газ від "постачальника останньої надії", яким є ГК "Нафтогаз України". "Постачальник останньої надії" має право припинити постачання природного газу споживачу до закінчення граничного строку, визначеного законом, у разі невиконання цим споживачем обов’язку щодо повної та своєчасної оплати вартості природного газу", – повідомили у "Нафтогазі".

За даними НАК, ПАТ "Центренерго", якому належить Трипільська ТЕС, заборгувало за газ понад 2,7 млрд гривень.

Також в “Нафтогазі” знайшли “відмазку”: мовляв, Трипільська ТЕС використвує в якості основного палива вугілля, а мазут та газ є резервними видами палива. Тому “припинення постачання природного газу Трипільській ТЕС не має призвести до припинення її роботи".

Олексій Кучеренко наголосив, що заяви “Нафтогазу” щодо некритичності відключення Трипільської ТЕС від газу -  “це маніпуляція”: “НАК “Нафтогаз” не має ніякого права щось говорити про те, як працює теплова генерація. Це два абсолютно різних господарства. Якщо НАК “Нафтогаз” це каже, то ясно, що вони вже зрозуміли, в що вони вляпалися із цим дорученням на відключення і вони будуть робити все, щоб перевести стрілки”.

За словами парламентаря, в Міненерго “ми розбирали цю ситуацію. Однозначно, доручення "Нафтогазу" зупинено, ніхто зараз не буде відмикати Трипільську ТЕС.

"У чому парадокс ситуації? Державна компанія НАК "Нафтогаз" заявляє, що є борг у 2,8 мільярда перед нею від державної компанії "Центренерго" — це компанія, яке генерує електроенергію. Трипільська ТЕС — це частина цієї компанії "Центренерго", яка критично важлива для Києва і Київської області. Дорогою кажуть, що є ще борги державної компанії "Укренерго", яка так само не розраховується. Ми чули з вами, що уряд на 100% готовий до опалювального сезону. А це тільки початок опалювального сезону і вже йде команда на відключення… Ці борги старі. За три роки можна було розібратися із боргом у 2,8 млрд гривень (борг ПАТ "Центренерго" перед НАК, – KВ), і з цим ланцюгом. Бо тільки влітку ми списали 76 млрд гривень боргів на газовому ринку саме через НАК "Нафтогаз". І тут починається все спочатку", – наголосив Олексій Кучеренко.

ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” є недер“донькою” “Газу України”, який, у свою чергу, є “донькою” НАК “Нафтогаз України”. ТОВ створено 13 листопада 2015 року.

Акціонерне товариство “Оператор газорозподільної системи “Київоблгаз” (АТ Київоблгаз”) створено 14 серпня 1997 року. За інформацією Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ) станом на кінець 2021 року:

  • 25% “Київоблгазу” належать НАК “Нафтогаз України”;

  • 20,4414% “Київоблгазу” належать ТОВ “Омега-Капітал”, яке, за даними аналітичної системи Youcontrol, входить до Group DF газового олігарха Дмитра Фірташа, який вісім років перебуває під домашнім арештом у Відні, очікуючи на видачу американському правосуддю за звинуваченням у підкупі індійської влади за надання доступу до титанових родовищ. Крім того, Фірташ є учасником т. зв. “віденських домовленостей” на початку 2014 року, завдяки яким п’ятим Президентом України було обрано Петра Порошенка, а мером Києва – ВІталія Кличка. Одним з учасників цих “віденських домовленостей” був ексголова адміністрації президента Януковича – Сергій Льовочкін, народний депутат від “ОПЗЖ”, ексспівголова цієї проросійської партії, забороненої в Україні;

  • 18,9367% “Київоблгазу” належать ТОВ “Транзит-Інвест”, яке, за даними аналітичної системи Youcontrol, входить до Group DF газового олігарха Дмитра Фірташа;

  • 9,8048% “Київоблгазу” належать ПрАТ “Газтек”, яка за даними аналітичної системи Youcontrol, теж входить до Group DF газового олігарха Дмитра Фірташа;

  • 8,2621% “Київоблгазу” належать ТОВ “Ласфано Україна”, яке теж пов'язують з газовим олігархом Дмитром Фірташем;

  • 5.51% “Київоблгазу” належать “Matheron Limited” (Кіпр), яку також пов'язують з газовим олігархом Дмитром Фірташем”.

Таким чином, структури Дмитра Фірташа володіють щонайменше понад 53% “Київоблгазу”. 

Читайте: Час негайно вигнати Льовочкіних з “Київгазу” та повернути підприємство столичній громаді

ПАТ “Центренерго” створено 1 вересня 1998 року. За даними АРІФРУ, 78,289% “Центренерго” належать Фонду держмайна України, тобто – це державна власність, яку будь-коли можуть продати приватним власникам. “Центренерго” певний час перебувало під фактичним впливом Ігоря Коломойського, є думка, що олігарх і зараз зберігає цей вплив. Хоча є версія, що з призначенням нового в.о. гендиректора “Центренерго” Юрія Власенка, контроль над підприємством перейшов до донецького нардепа-мажоритарника Максима Єфімова.

Читайте: Шкрибляк и Ефимов препятствуют принятию закона о государственном экологическом контроле

Нагадаємо, Трипільська ТЕС зазнала ударів з боку російських окупаційних військ в перший день їхнього повномасштабного збройного вторгнення в Україну, 24 лютого 2022 року. Восени минулого року на ТЕС спостерігались рекордно низькі закупівлі вугілля та масштабні аварійні роботи.

Через масовані ракетні удари та удари дронами-камікадзе з боку російських окупаційних військ, велика частина української енергетичної системи зазнала рунацій, що призвело до дефіциту електроенергії та вимушену її економію.

Читайте: Споживання електроенергії в Києві знизилось на 6,2%, Київщина зекономила 3,3%, – “Укренерго”

* ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” (код ЄДРПОУ: 40121452)

** Акціонерне товариство “Оператор газорозподільної системи “Київоблгаз” (АТ “Київоблгаз”) (код ЄДРПОУ: 20578072)

*** ПАТ “Центренерго” (код ЄДРПОУ: 22927045)

Фото: скріншот відео Fly Performance

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини київщини, новини київської області, ігор коломойський, андрій вітренко, сергій льовочкін, герман галущенко, трипільська тес, міністерство енергетики, дмитро фірташ, олексій кучеренко, ат київоблгаз, пат центренерго, нак нафтогаз україни, тов газопостачальна компанія нафтогаз україна, максим ефімов

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій