п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти рф представила Дорожню карту фінансових санкцій

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти рф представила Дорожню карту фінансових санкцій

Міжнародна робоча група (МРГ) з питання санкції проти росії, яку в Офісі президента (ОП) також називають “групою Єрмака-Макфола”, представила Дорожню карту фінансових санкцій. Документ містить аналіз впливу раніше запроваджених обмежень на фінансову систему РФ, перелік рекомендацій для посилення тиску на державу-агресора та карту ризиків щодо реалізації санкційної політики.

Про це KВ стало відомо з повідомлення офіційного інтернет-представництва президента Володимира Зеленського.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, розроблені пропозиції базуються на залежності рфвід західних резервних валют, ринків і банків, зокрема в торгівлі. Мета запропонованих обмежень – позбавити росію фінансових потоків, які агресор спрямовує на спонсорування війни.

А для цього, вважають у робочій групі, треба накласти повні блокувальні санкції на весь фінансовий сектор рф, відмовитися від надання послуг та співпраці з агресором у фінансовій сфері й досягти інституціональної ізоляції, розпочавши перехід до нової економічної політики без участі росії.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“По-перше, необхідно накласти повні блокувальні санкції на 30 найбільших російських банків з державним капіталом, Московську біржу, Національний розрахунковий депозитарій, Національний кліринговий центр. Індивідуальні санкції мають бути розширені на російських чиновників, відповідальних за фінансову політику. РФ має бути визнана державою – спонсором тероризму і включена до чорного списку Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF)”, – мовиться у релізі Офісу президента (ОП, керівник – Андрій Єрмак).

Там нагадують, що єдиною установою рф для операцій з товарами, щодо яких не запроваджено санкцій, може залишитися “Газпромбанк” (для цього він має отримати спеціальну ліцензію, яка дасть змогу здійснювати виключно обмежений обсяг операцій та повністю заблокує інші розрахунки).

“По-друге, необхідно завершити розірвання економічних відносин з РФ. Росію має бути виключено із західних фондів і компаній. Підприємства та окремі особи мають втратити доступ до послуг з інвестиційного та іншого консалтингу, управління активами, роботи на крипторинках. Група пропонує подальше запровадження повних блокувальних санкцій проти всіх російських банків і фінансових установ.

По-третє, необхідно досягти інституціональної ізоляції РФ. Для цього запропоновано запровадити жорсткі інструменти контролю над фінансовими операціями з РФ. Суворий централізований контроль і регулювання торгівлі Росії дадуть змогу запобігти крадіжкам технологій та інтелектуальної власності, особливо щодо товарів і послуг подвійного призначення. Стосовно російських підприємств має діяти комплексний експортний контроль”, – окреслюють в ОП.

Група “Єрмака-Макфола” також пропонує запровадити нові межі прозорості та розкриття інформації щодо компаній, які співпрацюють з росією, задля збільшення ринкового та суспільного тиску. 

Як інформувала KВ, раніше МРГ з питання санкції проти росії представила Дорожню карту індивідуальних санкцій. Документ окреслює завдання таких санкцій, принципи їх застосування, детально визначає всі категорії осіб, щодо яких мають бути запроваджені персональні санкції. Також прописані випадки, за яких підсанкційні особи можуть уникнути санкцій.

Читайте: Стало відомо, що має зробити російський олігарх, аби уникнути індивідуальних санкцій

Фото: Офіс президента

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, офіс президента, андрій єрмак, персональні санкції, фінансові санкції

четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
19:42
Поліцейські затримали киянина, який через помсту вбив собаку колишньої дівчини
19:23
Бучу відвідала делегація з Боснії і Герцеговини
19:04
ВАКС продовжив обов'язки судді Верховного суду Князєву
18:46
КОВА максимально сприяла правоохоронним органам у затриманні “крота”, - Руслан Кравченко
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
16:26
У президентській резиденції на Липській вирішили відремонтувати каналізацію
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
Календар подій