середа, 24 квітня 2024 г.

Мешканці київських Бортничів провели акцію проти незаконного видобутку піску АТ “Гідромеханізація” на озері Витовець

Мешканці київських Бортничів провели акцію проти незаконного видобутку піску АТ “Гідромеханізація” на озері Витовець

17 серпня відбувся мітинг жителів Бортничів та київських активістів проти знищення озера Витовець. До мерії Києва принесли шибеницю та мішки з піском – так містяни провели попереджувальну акцію. Учасники масштабного заходу перед Київською міською державною адміністрацією (КМДА) вимагали від можновладців негайно припинити незаконний видобуток піску в мікрорайоні Бортничі, що наразі здійснює компанія "Гідромеханізація". Також мешканці Дарницького району звернулися до мера Києва Віталія Кличка з вимогою  зупинити усі шахрайські схеми цієї компанії з незаконного видобутку та реалізації надр, розірвати договір оренди та допомогти покарати винних у екологічній катастрофі в Бортничах. Участь в акції взяло понад 100 містян та актив громадської організації  “Геть Віп – зло”.

Про це KV стало відомо від учасників акції.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

“Врятуйте Бортничі!", "Кличко, зупини Колодзяна!", "Ні знищенню озера Витовець" – такими написами та гаслами зустріли міських чиновників перед входом до мерії представники громадськості Бортничів, що приїхали 17 серпня на попереджувальну акцію-мітинг.

Люди тримали в руках плакати із написами: “ НІ видобутку піску в Бортничах”,”Геть Колодзяна з Бортнич”, ”АТ “Гідромеханізація” знищує екологію”, “Кличко! Поверни землі та озеро Витовець”, ”Бортничі гинуть” тощо.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

З мерії Києва до мітингуючих врешті решт вийшли перший заступник директора Департаменту земельних ресурсів КМДА Віктор Дворніков, заступник начальника Управління екології та природних ресурсів – начальник відділу охорони навколишнього середовища та оцінки впливу на довкілля КМДА Марина Тіщенкова. Вони запросили для розгляду проблеми учасників акції Тетяну Єфремову та Надію Павлову- мешканців житлового масиву Бортничі.

Під час зустрічі представників мерії було поінформовано про нецільове використання надр, здійснення робіт без затвердженої оцінки впливу на довкілля, про роботу земснаряду протягом 5-ти років без дозвільних документів, про рух перевантажених автомобілів з порушенням встановлених норм, порушення санітарних вимог щодо рівня шуму та пилу тощо.

Містяни наголосили, що наслідки діяльності АТ “Гідромеханізація” є катастрофічними: зникає вода з колодязів у приватному секторі, руйнуються огорожі та будівлі, значно погіршилась якість питноі води в районі. Також завдано великої шкоди автошляхам Дарницького району.

Представники КМДА пообіцяли розглянути колективне звернення та взяти під контроль ситуацію, зокрема: вжити заходи по запобіганню негативного впливу на довкілля в Бортничах, врахувати про повідомлені порушення при проведенні наступної перевірки, поінформувати мера Києва Віталія Кличка про вимоги мешканців житлового масиву Бортничи при розгляді питання про поновлення договорів оренди земельних ділянок після закінчення терміну дії оренди в липні 2022 року.

Зауважимо що саме в цей день у Вишгородському суді мала розглядатися справа проти журналіста Ярослава Терженеля, яким вже тривалий час, на прохання місцевих мешканців, здійснюється журналістське розслідування щодо ситуації з видобутком піску в Бортничах. Варто зазначити, що справу ініціювала саме “Гідромеханізація”, яка звинуватила журналіста в розповсюдженні начебто недостовірної інформації про свою шкідливу діяльність. Хоча факти, які, на думку “Гідромеханізації” є “недостовірними”, можуть підтвердити тисячі мешканців Бортничів.

Крім юридичних переслідувань, відбувається постійний тиск та спроби залякати місцевих мешканців, громадських активістів та журналістів за допомогою тітушок, найнятих компанією орендарем. Наразі, права місцевих мешканців та активістів у суді захищає Адвокатське Бюро “Ципін та партнери”.

Керівник адвокатського бюро Деніс Ципін зауважив: "Місцеві мешканці та активісти ГО “Геть Віп Зло” зараз налаштовані рішуче! Це їхнє життя та здоров'я рідних – й вони мають цілком законне право їх захищати. Що стосується судового позову – він геть безпідставний, а його метою є залякування громадян, що приєдналися до акцій протесту. Тож варто зауважити, цей позов суд не задовольнить, але розгляд справи в суді пришвидшить вирішення ситуації, що склалася, на користь громади Києва і мешканців, що потерпають від існування сумнівного кар’єру”.

За словами мешканців Бортничів, якщо Віталій Кличко та його команда не вживатиме заходів із зупинення незаконної діяльності АТ “Гідромеханізація” та рекреації озера Витовець, то наступного разу шукати справедливості люди підуть до президента Володимира Зеленського або вдадуться до більш радикальних дій. 

Олексій Алтинов

Фото: надане учасниками акції

КиевVласть

Олексій Алтинов

Теги: новости киева, виталий кличко, мнение, митинг, бортничи, намыв песка, виктор дворников, ао гидромеханизация, озеро витовец, марина тищенкова, ярослав терженель

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій