субота, 20 квітня 2024 г.

“Інвестори, гуляйте лісом”: псевдоактивісти “Екопарку” виступили проти завершення об’єктів “Аркади”

“Інвестори, гуляйте лісом”: псевдоактивісти “Екопарку” виступили проти завершення об’єктів “Аркади”

У Києві черговий скандал через незавершені об’єкти банку “Аркада”. Столичний девелопер “Stolitsa Group” готовий взяти участь в реалізації меморандуму за відновлення будівництва, проте його взялись дискредитувати так звані “активісти” “Екопарку Оскорки”. З іншого боку виступають інвестори, які не втрачають надії отримати довгоочікуване житло.

Про це KV повідомила пресс-служба компанії “Stolitsa Group”.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Зокрема, “захисники” екопарку за участі представників Нацкорупусу провели 1 квітня у Києві акцію протесту поблизу Посольства Литовської Республіки, під час якої вимагали “не віддавати забудовникам рекреаційні зони”. 

“Девелопери беруть активну участь у намаганнях забудувати зелену зону міста Києва. У тому числі й останні зелені озера північного лівобережжя, які є рекреаційними зонами Дарницького району. Ми говоримо про ті території, якими опікується громада з намірами перетворити їх на комплексний екопарк. Громада Києва докладає зусиль, аби зберегти ці території, але нам заважають зазіхання забудовників. Раніше це був банк “Аркада”, а зараз естафету перехопила “Столиця Груп”, – наголосили протестуючі.

Примітно, що “активісти” вже не перший рік виступають за створення екопарку. При цьому, жодних реальних дій задля його створення вжито не було. Вони також заявляють, що проєкт має фінансуватись виключно за кошти столичного бюджету.

Проте, реалізувати такий намір з юридичної точки зору фактично неможливо. Ситуацію пояснює юрист “Stolitsa Group”.

“Їхня публічна позиція – це створення великого ландшафтного парку на території земельних ділянок, де запроєктовано будівництво ЖК “Патріотика на озерах” та офіційно отримано дозвіл на виконання будівельних робіт.

Очевидно, це неможливо, насамперед із юридичної точки зору. На переданих Київською міською радою замовнику будівництва в оренду земельних ділянках з 2005 року існує присвоєне цільове призначення – для забудови об`єктами житлового та соціально-побутового призначення. Згодом, у 2009 році Київська міська рада своїм рішенням №695/2764 “Про затвердження детального плану території району Осокорки у Дарницькому адміністративному районі м. Києва” підтвердила можливість будівництва нового мікрорайону та фактично затвердила планувальну організацію та розвиток орендованих територій.

Згадане цільове призначення не дає можливості у законний спосіб створювати ландшафтний парк”, – наголосив фахівець.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Він стверджує, що наміри ГО “Екопарк” у перешкоджанні орендареві ділянок реалізовувати своє законне право може мати склад злочину у частині протидії законній господарській діяльності.

“Початок активних дій ГО (подача позовних заяв про скасування дозволу на будівництво, рішення Київради 2009 року про затвердження детального плану території) збігається якраз із початком будівництва ЖК “Патріотика на озерах”, а не періодом раніше, коли встановлювалося цільове призначення ділянок (для будівництва), затвердження плану розвитку цієї території (будівництво житлового комплексу) та виникла, по суті, можливість висловити незадоволення діями Київської міської ради щодо планів створити новий житловий мікрорайон. Зазначене може свідчити, що головне їхнє бажання — не створити “Екопарк”, а не дати побудувати ЖК та не дати інвесторам отримати свої придбані квартири”, – додав юрист.

Позиція інвесторів “Аркади”

Тоді ж, 1-го квітня біля посольства відбувся ще один протест. Мітингували вкладники “Аркади”, які не втрачають надії отримати довгоочікуване житло. 

“Ми терпимо вже другий рік поспіль. 29 травня 2020 року ми оголосили про наш безстроковий протест. Наразі триває 307 день нашого протесту. Ми хочемо, щоб наше питання було вирішене, щоб нарешті відбувся брифінг та був підписаний меморандум. Там є державні структури, які мають гарантувати нам виконання меморандуму та отримання довгоочікуваного житла. Наш протест триватиме доти, доки не буде результату і доки ми не отримаємо свої квартири”, заявили мітингуючі. 

Як розповідає засновник ГО “Об'єднання інвесторів ЖК “Патріотика” Віталій Щербаков, зупинилось будівництво 13 тисяч квартир, в які вклали кошти близько 11 тисяч українських сімей.

“Це 40 тисяч людей, які хочуть побачити своє житло. Як відомо, банк “Аркада” (об’єкти зводились за допомогою залучених “Аркадою” коштів, ред.) розпочав процедуру ліквідації. І зараз ми на шляху, коли соціально-відповідальний забудовник компанія “Столиця Груп” може допомогти добудувати наші об’єкти. І відповідно має бути підписаний меморандум, яким буде передбачено забудову території “Осокорків-Центральних”. Дана земельна ділянка була активом банку “Аркада” і зараз у якості активу вона має перейти “Столиці Груп”, а в якості пасиву – зобов’язання перед інвесторам. Ніхто не матиме переплачувати за квартири, від держави теж ніхто не проситиме дотацій. Девелопер взявся самостійно вирішувати проблему. Ми зібрались тут через нечесних активістів, які під посольством почали поливати брудом представників забудовника. Ми з цим категорично не погоджуємось. Ми вважаємо, що особи, які збирались тут, влаштовували маніпулятивний мітинг. Тому й зібрались інвестори, які хочуть показати альтернативну точку зору. Показати, що насправді “Столиця Груп” – соціально-відповідальна компанія, яка має підтримку державних органів та органів місцевого самоврядування. Вся документація на будівництво на даній земельній ділянці наявна, генпланом міста Києва визначено, що будівництво на даній території МАЄ здійснюватися. І саме забудова цієї території може врятувати всіх інвесторів банку “Аркада”, – наголосив він.

Фактично, псевдоактивісти створюють серйозний прецендент. Адже по факту, 20 осіб, які виступають проти будівництва, обмежують право 11 тисяч сімей на житло.

Схожої думки притримується й інвесторка Наталія Новицька.

“Така складна задача потребує допомоги від влади держави, у тому числі фінансової. А також допомоги міжнародної спільноти. Великою частиною вирішення проблеми залежить і від можливості здійснення забудови, що відповідає усім екологічним нормам та генплану міста.

Запланований поруч з новою забудовою і “Екопарк”, що також став би перлиною міста, проте наразі потребує облаштування. Мер Києва та забудовник висловили готовність працювати у цьому напрямку.

Тож нова забудова дійсно могла б стати порятунком для постраждалих інвесторів та задовольнила б також потребу киян у відпочинку”, – зазначила вона.

В цілому інвестори заявляють, що екопарківці хочуть дискредитувати компанію-забудовника “Stolitsa Group”, співвласником якої є громадянин Литовської Республіки. Вони також бояться, що це може зашкодити добудувати 39 будинків колишнього банку “Аркада”. 

Інвестори уже більше року мітингують, живуть у наметах та іншими акціями добиваються вирішення цього питання.

Варто зазначити, що ТОВ “Stolitsa group” – столичний забудовник, відомий рядом успішним проєктів, серед яких ЖК “Варшавський”, ЖК “Seven”, ЖК “Ліпінка”. Девелопер має литовських партнерів та готовий взяти участь в реалізації меморандуму  щодо добудови 39 будинків.

Наостанок інвестори банку “Аркада” також анонсували величезний мітинг в Києві в урядовому кварталі, який має відбутись уже сьогодні.

Читайте: Stolitsa Group зводить новий ЖК на столичному Виноградарі: за квартирами вже стоїть черга

Фото: пресс-служба “Stolitsa group”.

КиевVласть

Олексій Вєтров

Теги: новини києва, новости компаний, мнение, новини компаній, аркада, stolitsa group, экопарк осокорки

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій