п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

Для всей киевской недвижимости установят ставку паевого участия в 4% - депутат Киевсовета

Для всей киевской недвижимости установят ставку паевого участия в 4% - депутат Киевсовета

В новом “Порядке по привлечению и расчету паевого участия”, который может быть принят уже на первой осенней сессии Киевсовета, для застройщиков будет установлена единая ставка паевого взноса в 4% - вне зависимости от того, относится объект к жилой или нежилой недвижимости. В настоящий момент для нежилой недвижимости действует ставка в 10%, что никак не стимулирует застройщиков возводить подобные объекты.

Об этом KV заявила в интервью соавтор этого документа, депутат Киевсовета от “Самопомощи” Ольга Балицкая.

Она перечислила главные новшества, которые характеризуют новый документ.

Прежде всего, по ее словам, для всех объектов строительства, вне зависимости от их первоначального предназначения, будет установлена единая ставка в 4% от сметной стоимости сооружения.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Во-вторых, уточнила Балицкая, Порядок предполагает функционирование единой системы электронного расчета суммы долевого участия, а также возможность онлайн-контроля за распределением этих средств.

К тому же, благодаря внедрению ряда новшеств можно будет “максимально уменьшить степень участия чиновников в процессе получения средств паевого участия”, отметила депутат.

Уточняя новшество о введении единой 4%-ной ставки, Балицкая указала на диспропорцию в начислении ставок, существующую в настоящий момент. “Ставки, которые мы имеем сейчас -  4% для жилой недвижимости и 10% для нежилой - пролоббированы именно представителями рынка жилья. Мы не считаем, что сегодня должна расширяться именно эта сфера строительства, к тому же с непропорциональным развитием инфраструктуры, и без создания необходимых рабочих мест”, - заявила она.

Читайте: Депутат Киевсовета: задолженность по уплате паевого вноса в горбюджет достигла 1,8 млрд грн

Депутат указала на незавидное положение Украины в рейтинге международной финансовой организации Doing Business, оценивающей, насколько выгодно застройщику возводить объекты нежилой недвижимости в столице того или иного государства. Согласно рейтингу, Украина занимает 140 место из 180 возможных.

“Дело в том, что стоимость разрешительных процедур для нежилой недвижимости в нашей стране в два раза выше, чем за рубежом. Если во всем мире за строительство коммерческого объекта застройщик отдает в казну приблизительно 7% от сметной стоимости, то в Украине это около 15%, из которых 10% - долевое участие. Такие показатели говорят лишь о том, что ставки на нежилую недвижимость у нас явно завышены”, - считает Балицкая.

Теперь же, уравнивая ставки на жилую и нежилую недвижимость, не только создаются условия для обеспечения киевлян необходимыми благами, но и поднимается престиж Украины в рейтинге Doing Business. По оценкам аналитиков Мирового банка, изменения в рейтинге принесут в Киев дополнительно около 150-300 млн долларов прямых иностранных инвестиций ежегодно, заверила депутат.

Читайте: Экономисты КГГА засекретили взысканные и невозвратные долги застройщиков по паевым взносам

КиевVласть

Павел Царев

Теги: новости киева, ольга балицкая, паевое участие, паевой взнос, долевое участие, новый порядок, Doing Business

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.