п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Асоціація міст проти того, щоб утримувати добровольців тергромад за рахунок місцевих бюджетів

Асоціація міст проти того, щоб утримувати добровольців тергромад за рахунок місцевих бюджетів

Асоціація міст України (АМУ) "категорично не підтримує" законопроект, внесений у Верховну Раду (ВР) нардепом Сергієм Шаховим (на фото), який пропонує покласти грошове забезпечення учасників добровольчих формувань територіальних громад на видатки самоврядування. В Асоціації кажуть, що можливості місцевих бюджетів зараз вельми обмежені, а до того ж видатки на забезпечення добробатів "за своєю природою" відносяться до загальнодержавних.

Про це KВ стало відомо з повідомлення на сайті АМУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"У парламенті на розгляді знаходиться законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про основи національного спротиву” (щодо встановлення матеріального забезпечення учасників добровольчих формувань територіальних громад)” №7259, який пропонує встановити щомісячне матеріальне забезпечення учасникам добровольчих формувань територіальних громад на період дії режиму воєнного стану виключно за рахунок місцевих бюджетів. Асоціація міст України категорично не підтримує законопроєкт №7259 як такий, що має на меті зобов’язати місцеве самоврядування фінансувати видатки на здійснення повноважень, які за своєю природою відносяться до державних", – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згаданий законопроєкт вніс на розгляд ВР народний депутат-мажоритарник з Луганщини Сергій Шахов (група "Довіра"). 

Він пропонує до повноважень місцевих рад (обласних, районних, міських, сільських, селищних) окрім того, що вони забезпечують "належне фінансування заходів територіальної оборони місцевого значення", додати ще "матеріальне забезпечення учасників добровольчих формувань територіальних громад у період дії правового режиму воєнного стану". 

Розмір грошового утримання для членів формувань депутат Шахов у своєму законопроєкті визначає від 150% до 350% мінімальної заробітної плати залежно від наявності у людини звання і правоохоронного чи бойового досвіду.

“Автор законопроєкту не врахував, що на період війни держава звільнила значну частину фізичних і юридичних осіб від сплати місцевих податків і зборів, чим залишила місцеві бюджети без вагомої частки надходжень. 

АМУ підкреслює, що місцеве самоврядування у період війни вже взяло на себе значний тягар видатків, і тому фінансування матеріального забезпечення членів громадських формувань буде неможливим. По суті, законопроєктом №7259 пропонується поставити обороноздатність територіальної громади (і країни в цілому!) в залежність від спроможності місцевого бюджету здійснювати такі видатки", – коментують в Асоціації міст законодавчу ініціативу Шахова.

Наразі цей законопроєкт опрацьовується у профільному комітеті ВР – з питань національної безпеки, оборони та розвідки (голова комітету – Олександр Завітневич, фракція “Слуга народу”). 

Відзначимо, що в умовах воєнного стану з офіційного сайту ВР була прибрана інформація щодо депутатського складу Ради поточного (ІХ) та попередніх скликань.

Як інформувала KВ, наразі у регіонах, які звільнені від московитів (Київщина, Чернігівщина, Житомирщина, Сумщина), учасникам сил територіальної оборони (ТрО) та добровольчих формувань тергромад треба здати на зберігання зброю та долучитися до відновлення зруйнованих та пошкоджених окупантами населених пунктів, відродження економіки та мирного життя. Це заявив командувач Сил ТрО ЗСУ бригадний генерал Юрій Галушкін.

Читайте: Командувач Сил ТРО Галушкін закликав добровольців в деяких регіонах здати зброю в місця зберігання

Фото: DW

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, Верховна Рада, територіальна оборона, асоціація міст україни, сергій шахов, груп довіра

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій