п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Президент НСАУ Чижевський: про брехню міністра цифрової трансформації Федорова та начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Президент НСАУ Чижевський: про брехню міністра цифрової трансформації Федорова та начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров (на фото праворуч) і начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк (на фото ліворуч) звели наклеп на Національну Спілку Архітекторів України (НСАУ). Бо нічого з того, в чому ці два посадовці звинуватили НСАУ, жодним чином не відповідає дійсності та не може відповідати дійсності. Тому виникають запитання до компетентності міністра цифрової трансформації та начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, а також підозри в тому, що вони виконують політичне замовлення голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк – ключової лобістки містогвалтівного законопроєкту №5655.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook президента Національної Спілки Архітекторів України (НСАУ) Олександр Чижевського.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

КиївВлада публікує допис президента НСАУ в повному обсязі.

“Я, Олександр Чижевський, президент Національної Спілки Архітекторів України, хочу надати коментар. На брифінгу, який провели 13 січня 2023 року Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, була поширена неправдива інформація стосовно Національної Спілки Архітекторів України.

Я, Чижевський Олександр, саме той “високопосадовець спілки архітекторів”, про якого на брифінгу говорив начальник департаменту кібербезпеки СБУ. Мене обрано на посаду президента НСАУ на черговому ХХІ з’їзді в грудні 2020 року в демократичний спосіб членами НСАУ. До цього я був віце-президентом в командах двох моїх попередників на цьому посту: Ігоря Петровича Шпари та Володимира Миколайовича Гусакова.

Завжди, починаючи з 2009 року, в сфері моєї діяльності були питання професійної атестації архітекторів. Я відповідально заявляю, що в НСАУ ніколи не було і немає жодних корупційних дій чи маніпуляцій, пов’язаних із веденням атестаційних процедур, реєстрів та видачою кваліфікаційних сертифікатів архітекторам.

НСАУ – повноцінна реально працююча громадська професійна організація, яка в своїй діяльності керується Статутом. У нас регулярно скликаються з’їзди, збираються Пленуми правління і не рідше як один раз на два місяці – Президії Правління. Активно працює об’єднання сертифікованих архітекторів – Архітектурна Палата, яка керується в своїй діяльності Положенням.

Розгляд справ та присудження кваліфікаційних сертифікатів здійснює Атестаційна комісія, яка діє у відповідності до Регламенту. Склад комісії затверджується на Пленумі правління НСАУ. Членами Атестаційної комісії обирають відомих авторитетних архітекторів. Серед членів нинішнього складу Комісії, наші колеги, які обіймали посади: заступника Міністра, головного архітектора області, головного архітектора міста, керівники проектних організацій чи творчих майстерень, викладачі архітектурних факультетів вищих навчальних закладів. Переважна більшість членів Атестаційної комісії мають державні нагороди та вчені ступені в галузі архітектури.

Робота Атестаційної комісії відбувається на регулярній основі, а з часів пандемії коронавірусної хвороби в комбінованому режимі: офлайн і онлайн. Всі рішення обговорюються і приймаються колегіально шляхом голосування.

Архітектори, які отримують сертифікати, обов’язково прослуховують курси та складають іспити в письмовому вигляді. Всі документи зберігаються в особових справах, заведених на кожного архітектора, який здійснює професійну діяльність в якості відповідального виконавця робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури. Кожен сертифікат архітектора друкується на бланку державного зразка і має відповідну серію і номер, тому ніяких підробок просто не може бути.

Крім того, звинувачення, що “таким чином можна було зробити архітектором будь-кого” демонструє абсолютну некомпетентність начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка (призначений на цю посаду указом Президента 30 листопада 2021 року, – KВ). Адже, згідно Закону України “Про архітектурну діяльність”, до професійної атестації допускаються громадяни, які здобули вищу освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра за напрямом професійної атестації відповідно до кваліфікаційних вимог та мають стаж роботи за фахом не менш як три роки.

Також хочу зазначити, що ніяким “зловмисникам доступ до електронної системи не передавався”. Ніяких “підроблених печаток державних органів, а також окремих установ які працюють в галузі архітектури” у нас не вилучали, про що свідчать протоколи проведених обшуків і це легко довести.

До компетенцій НСАУ та доступного функціоналу в електронній системі входить лише верифікація сертифікату архітектора. НСАУ ніяким чином не може вплинути на введення об’єктів в експлуатацію і “узаконення сотень проблемних забудов”, як було зазначено на брифінгу.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Стосовно цифровізації.

Пане Міністр Михайло Федоров, без сумніву, система “ДІЯ” – це наше національне надбання, предмет нашої гордості. Дуже хочеться, щоб ми так само гордились і таким важливим компонентом загальної системи цифровізації України, як Єдина державна електронна система в сфері будівництва (ЄДЕССБ).

Проте вона досі працює в якості дослідної експериментальної системи. Ми з весь час конструктивно співпрацюємо з розробниками системи та з розумінням ставилися і ставимось до проблем, які неодмінно виникають при її наладці. У співпраці з розробниками ми допомагали нашим сертифікованим архітекторам у їхній взаємодії з Єдиною Державною електронною системою у сфері будівництва.

Але вже майже рік, як наша взаємодія з ЄДЕССБ ускладнилась, збої та помилки ставали все частішими. Ми завжди були впевнені в чесності та прозорості своїх дій. Саме тому про створення штучних перешкод в користуванні реєстром будівельної діяльності, які мають ознаки корупційних дій, ми публічно заявляли на прес-конференції ще в жовтні минулого року.

В тому, що це НЕ технічні проблеми, а свідоме перешкоджання ми остаточно переконалися, коли по відношенню до нас була проведена “превентивна спецоперація” СБУ.

Читайте: Керівництво НСАУ звинувачує голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк в замовних обшуках и кримінальних провадженнях

Наразі ми не можемо допомогти нашим колегам-архітекторам через перешкоджання, що здійснюється кимось в системі в ручному режимі. Десятки сертифікованих архітекторів на даний час мають проблеми в користуванні ЄДЕССБ. Вони не можуть завантажити свої проекти в систему, тим самим блокується їх робота, вони, по суті, позбавляються права на працю та професію в найскладніші часи.

Емоційна реакція на дії зокрема СБУ в даному випадку, як на обстріли російськими ракетами – боляче, гірко, прикро. Під час війни виявляється у Служби безпеки України є час виконувати відповідне замовлення і відволікати 30 працівників із купою техніки. І це тільки для того, щоб налякати керівництво Національної спілки архітекторів України?

Ми знаємо, що це є не що інше, як помста за нашу принципову, публічну, професійну та державницьку позицію з приводу законопроекту №5655. Така виявляється в Україні демократія.

Крім нас проти цього законопроекту виступили багато поважних організацій і об’єднань, які так само вважають, що він містить неприпустимі для умов повоєнної України норми.

Читайте:

Голова партії “Слуга народу” Шуляк торує містогвалтівні законопроєкти під керівника ОП Єрмака і його заступника Татарова

Законопроєкт №5655 – це злочин проти майбутнього України

Просто ми були перші, хто звернув на це увагу і озвучив публічно. Всі дії СБУ та заяви вигодонабувачів “реформи №5655” ми вважаємо тиском на нашу громадську організацію за нашу публічну позицію по законопроекту №5655.

У нас дійсно вилучили комп’ютерну техніку, електронні ключі, а в мене особисто – мобільний телефон. Це приклад вже реального перешкоджання та унеможливлення нашої роботи.

Як кажуть в народі: “Не потрібно перекладати з хворої голови на здорову”. Ми не виступаємо проти положень, що розвивають ЄДЕССБ. Ми критикували інші положення, що міститься в законопроекті, такі як:

- монополізація ринку під крупних забудовників;

- передача об’єднаному Міністерству розвитку громад територій та інфраструктури необмежених повноважень і невластивих функції по контролю ринку, що несе корупційні ризики;

- дискримінацію авторських прав архітекторів;

- запровадження приватного контролю для забудовників;

- обмеження прав громад та місцевого самоврядування, що знищує реформу децентралізації та надію на справедливе будівництво в Україні;

- нівелювання ролі Національної спілки архітекторів України та знищення саморегулювання;

- ризики втрати пам'яток архітектури через запровадження принципу мовчазної згоди при погодженні відповідних проєктів;

- вбивчі норми законопроекту за відсутності якісно розробленої містобудівної документації в наших містах.

Читайте: Заступниця голови НСАУ: обшук в центральному офісі НСАУ – це помста архітекторам за їхню позицію по законопроєкту №5655

Саме про це ми не раз заявляли на брифінгах та публічних подіях, розповідали в статтях, в тому числі на сторінках “Української правди”.

Додам, що абсолютно безглуздо і некомпетентно пов’язувати видачу сертифікатів в НСАУ з корупційними оборудками, щодо введення об’єктів в експлуатацію в ДАБІ, як це зробив головний кіберборець із СБУ на своєму брифінгу. Можна запитати, що компетентні органи здійснили для подолання корупційної системи в ДАБІ? Де прес-брифінги про викриття корупції саме в ДАБІ? Ви цього не робили, адже просто не було вказівки. Ми всі це розуміємо.

В завершення, ще раз заявляю – корупційної складової в діяльності НСАУ в цілому і в тому, що стосується професійної атестації – не має і не може бути. А натяки про “спецслужби російської федерації” поруч з ім’ям Національної спілки архітекторів України – найбільшої професійної громадської організації з 80-річною історію, члена Міжнородного Союзу архітекторів та асоційованого члена архітектурної ради Європи, яка всі часи займає патріотичну позицію – вважаємо за межею моралі, честі та гідності, які мали би бути притаманними працівникам Служби безпеки України та пану Міністру”.

Нагадаємо, 13 січня віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк провели брифінг, на якому звинуватили НСАУ в “легалізації незаконних забудов через злам ЄДЕССБ і видачу підроблених серти заощаджувати мільярди гривень щорічно та запобігає протиправним схемам в будівельній сфері”.

Зазначимо, ймовірно, НСАУ подасть судовий позов за наклеп проти міністра Михайла Федорова та посадовця СБУ Іллі Вітюка.

Читайте: Заступниця голови НСАУ Кирій звинуватила в брехні віцепрем’єра цифрової трансформації Федорова

Нагадаємо, ключовою публіною лобісткою містогвалтівного законопроєкту №5655 є голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, яку було призначено 13 грудня минулого року головою комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Саме Олена Шуляк, незважаючи на грунтовну критику фахових організацій і брешучи, що НАЗК зняв всі зауваження, завдяки голосам “ОПЗЖ” протягнула законопроєкт №5655 у другому читанні – і на профільному комітеті, і в сесійній залі ВР.

Читайте: Олена Шуляк пообіцяла запросити на засідання профільного комітету ВР представників НАЗК, щоб вони пояснили свою позицію по законопроєкту №5655

Петиція про накладання вето на законопроєкт №5655 за рекордні шість годин зібрала 25 тис. голосів (всього під нею підписались понад 42 тис. громадян). Але Президент Володимир Зеленський досі не відреагував на петицію, так само він досі не ветував і не підписав законопроєкт.

За інформацією KВ від джерел в ВР і в Офісі Президента (ОП), Олена Шуляк розповсюджує думку, що, мовляв, петиція ні на що не впливає, бо вона стосується законопроєкту №5655, а на підпис Президенту пішов документ з номером майбутнього закону. Але, на думку юристів та діловодів, це чиста маніпуляція та казуїстика.

Так само маніпуляцією та казуїстикою є твердження, що навіть без підпису законопроєкт через 15 днів після його отримання на підпис Президентом набуває чинної сили. Бо без підпису глави держави закон не може бути опубліковано, а без публікації він аж ніяк не може набути чинної сили. Єдиний варіант – підпис спікера ВР замість підписа Президента, проте є великі сумніви, що Руслан Стефанчук на таке піде і створить прецедент в українській законотворчості. 

Читайте: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Фото: Facebook Анни Кирій

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, сбу, нсау, михайло федоров, національна спілка архітекторів україни, олександр чижевський, єдессб, міністр цифрової трансформації, брехня, єдина державна електронна система в сфері будівництва, ілля вітюк, президент нсау, департамент кібербезпеки сбу, наклеп

п'ятниця, 29 березня 2024 г.
09:42
Київ збільшив вартість транспортної карти до 75 гривень з 1 квітня
09:23
Масована атака рф: українські захисники знищили 58 БПЛА та 26 ракет
09:06
На Новопавлівському напрямку в районах пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне противник атакував 22 рази, - Генштаб ЗСУ
четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
19:42
Поліцейські затримали киянина, який через помсту вбив собаку колишньої дівчини
19:23
Бучу відвідала делегація з Боснії і Герцеговини
19:04
ВАКС продовжив обов'язки судді Верховного суду Князєву
18:46
КОВА максимально сприяла правоохоронним органам у затриманні “крота”, - Руслан Кравченко
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
Календар подій
На Київщині триває скандал щодо будівництва кінологічного центру
28 березня 2024 г. 13:00
На Київщині триває скандал щодо будівництва кінологічного центру
У столичному регіоні розробка Детальних планів території (ДПТ) все частіше використовується місцевими владами для легалізації самочинних будівництв через зміну цільового призначення земельних ділянок. Приклад – будівництво кінологічного центру біля села Рославичі на території Феодосіївської громади, яке явно без жодних дозвільних документів триває вже більше двох років і наразі активно підтримується керівництвом громади всупереч позиції місцевих мешканців. Громадські активісти наголошують на тому, що такий об'єкт матиме серйозний негативний вплив на екологію: створить ризик зараження людей різними хворобами через відсутність місця для утилізації собачих фекалій та загрозу для розташованого поруч ландшафтного заповідника “Васильківські карпати”. В Київській облраді, схоже, з цим згодні, але нічого зробити не можуть. Що стосується обурених громадян, то, якщо у Феодосіївській сільраді їх “не почують”, вони збираються звертатись до правоохоронців і суду.